Traja zmrznutí prinesú výrazné ochladenie, môže spôsobiť ďalšie škody na úrode

Traja zmrznutí, Pankrác, Servác a Bonifác, zavítajú na Slovensko tento rok o niekoľko dní skôr. Ako upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), v druhom májovom týždni sa vplyvom arktického vzduchu ochladí a vyskytnú sa aj mrazy.

09.05.2017 10:51
debata

„Po teplejšom období v úvodnom májovom týždni očakávame prechodne výraznú zmenu,“ konštatuje. Dodáva, že nad Slovensko začal studený vzduch prúdiť zo severu už túto noc, najchladnejšie bude v noci na stredu.

„Postupne na väčšine územia Slovenska zoslabne vietor a zmenší sa aj oblačnosť. Budú tak vhodné podmienky na výrazný pokles teploty vzduchu,“ uvádza SHMÚ. Meteorológovia očakávajú, že teplota poklesne na 2 až –3 stupne Celzia, vo vyššie položených dolinách a kotlinách až okolo –5 °C. „Na väčšine územia očakávame, že budú prekonané dlhodobé rekordy minimálnej teploty vzduchu,“ píše SHMÚ.

Meteorológovia vydali na noc z utorka na stredu aj výstrahu 1. stupňa pred prízemnými mrazmi pre celé územie Slovenska. Predpovedajú, že vo výške päť cm nad povrchom môže teplota na mnohých miestach môže klesnúť na 0 až 10 °C, aj vo výške dva metre nad povrchom sa miestami očakáva slabý mráz.

Najchladnejšie pritom bude v severných oblastiach Slovenska. SHMÚ pripomína, že tohto roku pôjde už o druhé výrazné ochladenie, čo môže opäť spôsobiť ďalšie škody na vegetácii. Podľa meteorológov však bude ochladenie len krátkodobé. Už v stredu k nám začne od juhu až juhozápadu prúdiť teplejší vzduch, ktorý prinesie viac oblačnosti s prehánkami, dažďom, či búrkami.

debata chyba
Viac na túto tému: #ochladenie #SHMÚ #Pankrác #Servác #Bonifác