Rektor STU varuje pred odchodom študentov do zahraničia

Na vysoký počet českých maturantov, ktorí odchádzajú študovať na vysoké školy do zahraničia, hlavne do Česka, a nevracajú sa už späť do vlasti, upozornil rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Robert Redhammer. Tento vývoj podľa neho ohrozuje hospodársku a sociálnu stabilitu Slovenska.

09.05.2017 14:15
debata (12)

„To, že mladí ľudia študujú v zahraničí, ešte samo o sebe nie je problém. Problémom je, že zahraničné absolventi sa späť na Slovensko už nevracajú. Počas vysokoškolského štúdia získavajú osobné väzby na prostredie, v ktorom päť či viac rokov študujú. Pretože sú skutočne dobrí a aktívni, získavajú pracovné ponuky neraz už počas štúdia,“ napísal Redhammer na svojom blogu.

Príspevok zverejnil v čase, keď odborníci diskutujú o reforme v slovenskom školstve. Rektor uviedol, že v predchádzajúcom akademickom roku študovalo na českých vysokých školách 22 200 Slovákov. Podľa neho až šestina slovenských vysokoškolákov po maturite študuje v ČR, zatiaľ čo v roku 2000 tento podiel dosiahol len tri percentá. „Nárast odchodov prvákov do ČR je, žiaľ, dlhodobým trendom. Ale v posledných rokoch sa začína opäť zrýchľovať,“ uviedol rektor.

Redhammer varoval pred negatívnymi dôsledkami odchodu mladých ľudí do cudziny, bez toho aby sa po štúdiách vrátili naspäť. „Jedným zo spôsobov, ako vyspelé krajiny bojujú s negatívnymi dôsledkami demografického poklesu, je ‚dovoz‘ ekonomicky zdatných ľudí do krajiny. Ideálne vysoko vzdelaných s kompatibilnými kultúrnymi hodnotami, ktorí nie sú militantné, nevyvolávajú nepokoje, pracujú s vysokou pridanou hodnotou, v najlepšom prípade s vysokým zdanením miezd, a teda vysokým príspevkom do štátneho rozpočtu,“ uviedol. Dodal, že práve štúdium je možnosťou, ako krajiny môžu prilákať spomínané skupiny ľudí.

Podľa rektora Slovensko nesmie šetriť na školstve, naopak musí investovať do mládeže a bojovať o talenty. Niektorí slovenskí odborníci už v minulosti upozornili, že v medzinárodnom porovnaní slovenské školstvo upadá a že sa tiež zhoršujú výsledky žiakov. Prinútiť vládu k výraznejšiemu zvýšeniu balíka peňazí vynakladaného na vzdelávanie a na platy zamestnancov v školstve sa štrajkami neúspešne pokúšali v minulosti najmä učitelia základných a stredných škôl.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #zahraničie #STU