Politická diagnóza Matovič pokračuje

V slovenskej politike už boli všelijaké postavičky a exoti, špeciálne postavenie medzi nimi má Igor Matovič. Tento politik, ktorý má od začiatku kariéry povesť konfliktného a nevyspytateľného človeka, sa najnovšie nezúčastňuje na zasadnutí parlamentu.

09.05.2017 14:35 , aktualizované: 19:18
debata (329)

Stalo sa tak po tom, čo sa s plačom na kraji v pondelok sťažoval na šikanovanie a na vyhrážky neznámeho muža, že skončí pod vlakom. Objednávateľom má byť podľa Matoviča „psychopat“ predseda parlamentu Andrej Danko.

Situáciu, akú šéf OĽaNO navodil, ústava nepozná a nikto s ňou ani dlhodobo nerátal. Jedinou sankciou, ktorej môže čeliť, je strata platu. O poslaneckú funkciu však nepríde. A aké sú reakcie na Matovičov krok? Koalícia si ťuká na čelo a opozícia sa Matoviča zastáva.

Miesto Igora Matoviča v parlamente zostalo v... Foto: Robert Hüttner, Pravda
parlament, prazdna stolicka matovic Miesto Igora Matoviča v parlamente zostalo v utorok prázdne.

Od roku 2010 je Matovič aktérom škandálov a kontroverzií. Tvrdil, že mu za pád Radičovej vlády núkali 20 miliónov eur, neskôr to obrátil na žart, potom chcel donútiť politikov vrátane svojich vtedajších kolegov ísť na detektor lži. Opozičnému poslancovi vysypal na hlavu injekčné striekačky, nahral si Radoslava Procházku, obvinil premiéra Roberta Fica, že má na účte v Belize 675 miliónov dolárov, čo sa nepotvrdilo. Pre jeho konfliktné správanie v parlamente koalícia zmenila pravidlá rokovania. Matovič čelí súčasne závažným podozreniam, že pri svojom rodinnom podnikaní podvádzal.

Čo sa týka najnovších vyhlásení, že ho chcú zabiť, Matovič svoje tvrdenie ničím nepodložil. Neodpovedal ani na otázku, či pre vyhrážanie podal trestné oznámenie. Národná kriminálna agentúra Matoviča kontaktovala. Chcela získať viac informácií k údajnému zastrašovaniu, ktoré verejne prezentoval. „Pán poslanec odmietol poskytnúť akékoľvek bližšie informácie, ktoré by polícii pomohli zistiť skutkový stav a identifikovať páchateľa, rovnako odmietol podať trestné oznámenie. Pán poslanec taktiež odmietol policajnú ochranu,“ povedal pre Pravdu hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Vyhrážky sú v politike bežné, svoju skúsenosť opísala europoslankyňa za Smer Monika Beňová. V reakcii na Matoviča na sociálnej sieti napísala, že na ňu pred tromi rokmi „vyrevovali nacisti“ na námestí, že ju obesia. „Písali mi, že na mňa čaká guľka do čela, že už je vykopaná jama, do ktorej ma zakopú, a podobné perly,“ povedala Beňová. Dodala, že kvôli tomu nezvolala tlačovku, na ktorej by sa bola bývala sťažovala na celkom konkrétnych ľudí a ani neprestala chodiť do parlamentu na všetky zasadnutia. Podľa nej Matovičova paranoja by si zaslúžila „odbornú pomoc a nie pochopenie, ľútosť, ale ani posmešky“.

V každom prípade Matovičovo miesto zostalo v utorok v rokovacej sále parlamentu prázdne. O ospravedlnenie požiadal dlhým zdôvodnením. Opisuje v ňom svoj politický zápas s vládnou koalíciou a so šéfom parlamentu Dankom. „Keďže akákoľvek snaha o nápravu správania predsedu parlamentu zlyháva, v mene svojich voličov sa na takomto divadle a brutálnom porušovaní demokracie viac nebudem zúčastňovať,“ uviedol. Zopakoval svoje výhrady, že mu bez jeho vedomia čítali v parlamente poštu, že Danko lustroval jeho zdravotnú dokumentáciu, že má zakázané používať v pléne parlamentu grafy a tabuľky alebo že mu Danko dal absenciu napriek tomu, že bol v pléne a 27-krát hlasoval.

Kým opoziční poslanci hovoria, že majú pre neúčasť Matoviča na schôdzach pochopenie, koaliční zákonodarcovia krútia hlavou, niektorým nestojí ani za komentár. „Týmito vecami by sa mala zaoberať iná inštitúcia ako Národná rada,“ uviedol poslanec SNS Anton Hrnko. Ako ďalej povedal, bol by šťastný, keby si dva a pol milióna ľudí na Slovensku mohlo povedať, že budú chodiť do práce len vtedy, keď budú chcieť. „Myslím, že Marx a Engels to takto predpokladali, ale takýto socializmus asi nebude ani v tom najlepšom komunizme,“ poznamenal ironicky Hrnko. Šéf Mostu-Híd Béla Bugár uviedol, že Matovič nedostal mandát na to, aby „nechodil do roboty“.

V pondelok Matovič obviňoval aj Bugára, že tiež môže byť objednávateľom útoku na neho. „Už toľko povymýšľal. Nechcem povedať, že toto môže vymyslieť len človek, ktorý potrebuje vyšetrenie. Čo to je za blbosť, pardón za výraz, že hocikoho len tak obviní?“ spýtal sa Bugár. Poslanec a podpredseda Smeru Juraj Blanár len poznamenal, že „nemá význam komentovať výmysly“.

„Myslím si, že ten tlak, ktorý je vyvíjaný na jeho osobu, v mnohých momentoch prekračuje akceptovateľnú hranicu. Ak je pravda, že sa operuje s jeho citlivými údajmi o ekonomickej činnosti či zdravotnej dokumentácii, tak sa nečudujem, že voči vláde necíti dôveru. Nedivím sa, že sa môže rozhodnúť aj pre neštandardné riešenie,“ povedal poslanec SaS Martin Poliačik.

Zatiaľ nie je zrejmé, či Matovič príde na schôdzu v júni. Vtedy má parlament diskutovať a následne hlasovať o tom, či stratí šéf OĽaNO mandát z dôvodu, že porušil ústavný zákon o konflikte záujmov. Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií odporučil plénu, aby mu odňalo poslaneckú funkciu, keďže mal opakovane nepozastavenú živnosť.

Teraz bude na šéfovi parlamentu Dankovi, či Matoviča na schôdzi ospravedlní. Je nepravdepodobné, že bude za také považovať dôvody, ktoré mu napísal Matovič. V prípade, že bude mať neospravedlnené najmenej štyri rokovacie dni v období jedného kalendárneho mesiaca, tak príde o celý plat vrátane paušálnych náhrad.

Podľa ústavného právnika Eduarda Bárányho, ktorý je poradcom premiéra Roberta Fica, parlament je založený na predpoklade, že poslanci sa budú zúčastňovať jeho rokovania. „Keď to preženiem, ak tam nikto nepríde, tak parlament skončil. Poslanec má určitú právnu a politickú povinnosť zúčastňovať sa práce parlamentu. Nie je to teda len jeho právo,“ dodal Bárány.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

329 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #OĽaNO #NR SR #schôdza NR SR #Igor Matovič