Inšpekcia navštívi školu, ktorá si zavolala Slovenských brancov

Deťom na Základnej školy Beethovenova v Nitre predvádzala boje a protichemickú obranu nacionalistická organizácia Slovenskí branci. Rezort školstva pošle na školu inšpekciu. Slovenskí branci sa svojou aktivitou pochválili na svojom profile na sociálnej sieti, kde zverejnili aj fotky.

09.05.2017 15:47
debata (6)

Ako píšu, "Slovenskí branci bez nároku na odmenu za vlastné náklady zorganizovali športovo-branný deň pre nemenovanú ZŠ v Nitre. Na akcií bolo vytvorených viacero stanovísk, a to so streľbou zo vzduchovky, hod granátom, stanovisko s ukážkou výstroje, ukážka protichemickej obrany a zdravoveda.“

Ministerstvo školstva reagovalo, že situáciu preverí. "So Štátnou školskou inšpekciou – školské inšpekčné centrum Nitra sme sa dohodli na preverení situácie. V prípade, ak budú kontrolou zistené nedostatky spojené s neuplatňovaním základných princípov a cieľov vo výchove a vzdelávaní v zmysle školského zákona, uplatníme štandardné opatrenia primerané závažnosti zistení,“ uviedla hovorkyňa rezortu Ivana Skokanová.

Mesto Nitra školu riešiť nebude. Kontrola výchovno-vzdelávacieho procesu je výlučne v kompetencii štátnej školskej inšpekcie, píše sa v stanovisku mesta, ktoré zaslal Andrej Jančovič z nitrianskej radnice.

„Školy v rámci štátneho vzdelávacieho programu v prierezovej téme Ochrana života a zdravia organizujú aj didaktické hry a účelové cvičenia, ktorých súčasťou sú aj praktické ukážky. Škola pri ich zabezpečovaní spolupracuje s organizáciami a združeniami zameranými na ochranu života a zdravia. Je plne v kompetencii riaditeľa školy, akým spôsobom zabezpečí vzdelávanie v uvedenej oblasti,“ uviedol Jančovič a dodal, že škola nemá povinnosť informovať mesto ako svojho zriaďovateľa o obsahu a zabezpečení jednotlivých výchovno-vzdelávacích činností.

Nie je to prvý raz, čo si na školu zavolali Slovenských brancov. V roku 2015 preverovala školská inšpekcia podobné prípady v okrese Topoľčany – v Ludaniciach a v Preseľanoch. Inšpekcia preukázala, že tým, že riaditelia škôl povolili robiť cvičenie organizácii, ktorá nepredložila žiadny doklad o svojej identifikácii, ani objektívne nevyhodnotili dostupné informácie o činnosti a charaktere tejto organizácie, otvorili priestor pre nekompetentné a neodborné prezentovanie niektorých tém, uviedla Skokanová.

Podľa správy z vtedajšej kontroly si riaditelia škôl uvedomili, že sa nechali zmanipulovať a svoje rozhodnutie oľutovali. Jeden z nich dokonca zverejnil na internete upozornenie aj pre ostatných riaditeľov, aby boli opatrní pri organizovaní podujatí podobného charakteru.

Vtedajší minister školstva Juraj Draxler v tom čase verejne varoval pred šírením extrémistických nálad v školskom prostredí. Vyhlásenia boli zverejnené aj na webovej stránke ministerstva. Pred prejavmi extrémizmu varovala i hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová, ktorá zároveň vyzvala pedagógov na ostražitosť pri akceptovaní ponúk od osôb z mimoškolského prostredia na prednášky s historickou či politickou tematikou. Riaditeľ Základnej školy Beethovenova Ľubomír Svitač sa pre Denník N vyjadril, že o upozornení nevedel.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Slovenskí branci #školská inšpekcia