Premiér Fico vyzval na Slavíne na boj proti extrémizmu

Na oslavách pri príležitosti 72. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom na bratislavskom Slavíne sa premiér Robert Fico obrátil na orgány činné v trestnom konaní, aby zastavili prejavy extrémizmu spojené s jednou z parlamentných strán. Z jeho slov vyplynulo, že myslel extrémistickú ĽS NS.

09.05.2017 17:53 , aktualizované: 10.05.2017 07:00
debata (444)
Položením vencov k bratislavskému pamätníku... Foto: Pravda, Robert Hüttner
slavin, 72. vyrocie dna vitazstva nad fasizmom Položením vencov k bratislavskému pamätníku Slavín si pripomenul Deň víťazstva nad fašizmom aj premiér Robert Fico.

„Keď som bol v televízii, prešiel mi mráz po chrbte, keď poslanec Národnej rady bol sprevádzaný dvomi ozbrojenými mužmi, ktorí ostentatívne ukazovali zbrane a šírili strach. Takto nejako to bolo aj v tridsiatych rokoch, keď Hitler chodil po Nemecku s príslušníkmi SA, z ktorých si potom urobil štátnu políciu,“ povedal premiér. Spomenul tiež, že politik tejto strany v televízii hovoril, že nemá názor na holokaust.

Orgány činné v trestnom konaní Fico vyzval k väčšej aktivite. „Zakročte, preboha, pretože ak budeme toto vnímať ako niečo normálne, a budeme sa tváriť, že je to súčasť slobody názoru alebo slobody prejavu, tak sa veľmi mýlime,“ dodal s tým, že to nemá nič spoločné ani s demokraciou ani s hodnotami.

Premiér sa tiež obrátil na predstaviteľov mesta Bratislavy, aby na novopostavený Starý most umiestnili pamätnú tabuľu, ktorú niekto ukradol. „Po tom, čo sa začal most rekonštruovať, niekto ukradol tabuľu, ktorá tam bola daná na počesť tých, ktorí tento most postavili, boli to vojská maršala Koneva a tabuľa skončila hanebne v zberných surovinách,“ pripomenul Fico a poďakoval sa tým, ktorí ju našli a priniesli na úrad vlády.

Na slávnostnej ceremónii bol aj predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), vystúpil tiež mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Alexej Leonidovič Fedotov. Ten povedal, že Deň víťazstva je najvýznamnejší sviatok, keď vzdávame hold pamiatke padlých, úctu veteránom a všetkým, čo obstáli v boji a zvíťazili. „Sme ich veľkými dlžníkmi,“ povedal.

+5

Deň víťazstva nad fašizmom si pripomenul v pondelok 8. mája aj prezident Andrej Kiska, a to v prvej oslobodenej obci na území Slovenska, v Kalinove v okrese Medzilaborce. Tam varoval pred silnejúcou podporou fašizmu v súčasnosti a vyzval, aby sme proti nemu zakročili všetkými dostupnými zákonnými prostriedkami. Pri tejto príležitosti prezident udelil štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža III. triedy dvom ruským a dvom ukrajinským vojnovým veteránom, ktorí sa zúčastnili na bojoch za oslobodenie Slovenska: Vitalijovi Viktorovičovi Rybalkovi, Nikolajovi Alexandrovičovi Melnikovi, Ivanovi Ivanovičovi Selifonovi a Bronislavovi Sergejevičovi Adamovičovi.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

444 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #druhá svetová vojna #Slavín #oslavy konca 2. svetovej vojny