Ústavný súd potvrdil, že obce majú obmedzenú právomoc zakázať hazardné hry

Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR dnes rozhodlo, že ostáva v platnosti ustanovenie Zákona o hazardných, podľa ktorého obce môžu zakázať formou všeobecne záväzného nariadenia (VZN) hazardné hry na svojom území, len ak o to petíciou požiada 30 percent obyvateľov pre porušovanie verejného poriadku.

10.05.2017 14:22
debata

Nevyhovelo tak skupine 31 opozičných poslancov NR SR, ktorí v sťažnosti žiadali, aby súd označil ako neústavné viaceré napadnuté ustanovenia Zákona o hazardných hrách. Poslanci napadli aj ďalšie ustanovenia, no konanie o nich ÚS zastavil s tým, že boli novelizované, stratili platnosť a zmenil sa ich obsahový význam.

K stručnému odôvodneniu nálezu ÚS podala odlišné stanovisko ústavná sudkyňa Ľudmila Gajdošíková.

NR SR v novembri 2016 novelizovala Zákon o hazardných hrách, novela nadobudla účinnosť od tohto roku.

Navrhovatelia v novele ako neústavnú označili najmä podmienku, že VZN o zákaze hier môže obec vydať, ak sa obyvatelia obce petíciou sťažujú, že sa v obci narúša verejný poriadok v súvislosti s hraním hazardných hier, pričom takúto petíciu musí podporiť najmenej 30 percent obyvateľov obce starších ako 18 rokov. Podľa právneho zástupcu navrhovateľov až do novely mohli obce na svojom území regulovať a prípadne aj zakázať hazardné hry bez nutnosti petície.

ÚS: Zákon o hazarde nie je v rozpore s petičným právom zaručeným ústavou

V stručnom odôvodnení ÚS uviedol, že zákonodarca ustanovením podmienky petície s podpisom 30 percent obyvateľov nad 18 rokov pre prijatie VZN neporušil ústavu a úprava nepredstavuje ústavne významný zásah do ústavného práva samosprávy obce. Podľa ÚS práve obyvatelia obce sú totiž tí, ktorých slobodný prejav vôle podmieňuje následnú mocenskú aktivitu kompetentného orgánu obce. Petícia obyvateľov obce ako podmienka pre prijatie VZN obmedzujúceho prevádzkovanie hazardných hier na území obce nevyjadruje spôsob, ktorým môže štát zasahovať do činnosti obce.

Podľa ÚS zákon o hazarde nie je ani v rozpore s petičným právom zaručeným ústavou. ÚS okrem toho uviedol, že zavedením petície ako podmienky pre rozhodovanie obecného zastupiteľstva o regulácii hazardu na území obce zákonodarca neprijal opatrenie kvalifikovateľné ako mocenské a ako ústavne relevantný zásah obmedzujúci práva obce na samosprávu. Zodpovednosť obce za reguláciu hazardu sa preskúmavanou právnou normou nenarušila, rovnako ani miera jej samostatnosti pri rozhodovaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavný súd SR #zákon o hazardných hrách