Andrej Kiska prijal laureátov ocenenia Biele srdce

Prezident SR Andrej Kiska prijal dnes laureátov ocenenia Biele srdce, ktoré udeľuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA).

11.05.2017 15:35
debata (9)

Hlava štátu zároveň vyzdvihla náročnosť práce sestier a pôrodných asistentiek. „Ako sa máte usmievať na chorých ľudí, keď sa cítite nedocenené. Ako máte pohladiť a dať nádej, keď ste sami často vyhoreté, spoločnosťou nedocenené, nedostatočne finančne ohodnotené,“ konštatoval Kiska.

Prezident poznamenal, že slovenské zdravotníctvo potrebuje zmenu. „Ja som rád, že zdravotníctvo sa po rokoch dostalo do priorít vlády, že sa otvorene povedalo, zdravotníctvo je problém, musíme ho riešiť,“ uviedol.

Podľa Kisku nestačí problém iba pomenovať a dať návrh riešení. „Najdôležitejšie čo je, čo očakávate vy, čo očakávajú naši chorí ľudia, sú praktické výsledky,“ povedal prezident. Kiska podľa jeho slov drží palce súčasnému ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi. Ako dodal, stále má jeho podporu a verí, že kroky, ktoré šéf rezortu robí, sú správne a onedlho uvidíme výsledky.

Ako povedala na stretnutí prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová, sestry sú potrebné, ale neviditeľné. „Spoločnosť si zvykla na to, že o svojej práci málo hovoríme a keď, tak v úzkom kruhu spolupracovníkov. Málokto si uvedomuje, aké ťažké je poskytnúť starostlivosť naraz 15 až 20 pacientom, potešiť úsmevom, či povzbudzujúcimi slovami a odchádzať z práce s plnou hlavou starostí, či sme všetko urobili tak, ako sme mali, či sme na nič nezabudli,“ povedala šéfka komory.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska