Žilinský policajný riaditeľ sa postavil za podriadeného

Policajt, ktorý nesprávne vyhodnotil volanie zneužitého 10-ročného dievčatka na linku 158, pochybil, keď mu zložil telefón. Otázne však je, aký trest preňho je adekvátny. Vedenie žilinskej polície ho stiahlo z tiesňovej linky, čaká ho zníženie platu a hrozí mu prepustenie zo služobného pomeru. Jeho nadriadený sa ho však zastal.

12.05.2017 12:00
debata (28)

Za policajta sa postavil žilinský policajný riaditeľ Ivan Špánik. Tvrdí, že muž slúži dlhé roky a pochybil teraz prvýkrát. „Napriek tomu, že tento policajt nevyhodnotil správne telefonické oznámenie detského hlasu a tým aj nevykonal všetky možné opatrenia, musím konštatovať, že tento policajt si dosiaľ vykonával svoju prácu zodpovedne a spoľahlivo. Za 15-ročné pôsobenie v Policajnom zbore nebol ani jedenkrát disciplinárne potrestaný, ba naopak, za svoju prácu bol viackrát odmenený a jednou z odmien bolo aj mimoriadne povýšenie,“ reagoval Špánik pre denník Pravda. Samotného teraz bývalého operátora situácia mrzí.

Dievčatko volalo na linku 158 po tom, čo ho v nedeľu 7. mája z auta v Nižnej, čo je asi štyri kilometre od Tvrdošína, vysadil muž. Ten ho predtým zbil a aj sexuálne zneužil. Operátor dieťaťu neveril a zložil telefón. Nakoniec dievčaťu pomohla neznáma žena, ktorá zavolala na políciu. Krátko po čine policajti našli páchateľovo auto a do 24-hodín aj podozrivého, ktorého neskôr obvinili zo zločinu sexuálneho násilia a putoval do väzby.

Telefonáty detí na tiesňové linky sú pre operátorov problematické. Často totiž deti volajú len zo zábavy, stáva sa tiež, že zle vyhodnotia situáciu alebo je ich prejav nezrozumiteľný. Preto by policajti mali byť na takéto volania školení.

Žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová zdôraznila, že školenia na túto tému aj so psychológom u nich prebiehajú. Na obhajobu policajta, ktorý zložil telefón dievčatku, spomenula, že v tú istú nedeľu im zavolal chlapec z Tvrdošína. Ten oznámil, že videl, ako nejakí muži unášajú dieťa. „Operačný dôstojník vyslal na miesto policajné hliadky, od ktorých získaval informácie, tieto vyhodnocoval a usmerňoval policajtov v teréne. Ukázalo sa, že nešlo o únos, ale o incident medzi mužmi, ktorí sa navzájom poznali a prepravovali sa v jednom vozidle s maloletým dieťaťom,“ poznamenala Balogová.

Všetky tiesňové linky ako záchranárska 155, hasičská 150, policajná 158 a integrovaná 112 spadajú pod ministerstvo vnútra. Hovorca rezortu Ivan Netík povedal, že tiesňové volania sú zneužívané bežne a medzi takými volajúcimi sú aj deti.

Podľa trenčianskej detskej psychologičky Ruženy Dobiášovej môžu brať deti volanie na tiesňové linky ako hru. „Zabávajú sa. Sú bohužiaľ také deti, ktoré sa na tom zabávajú,“ poznamenala psychologička. To, ako dodala, ešte neospravedlňuje policajta, ktorý odmietol s dieťaťom komunikovať.

Do prípadu sa vložili opoziční politici, ktorí zvolali mimoriadny parlamentný brannobezpečnostný výbor. Na prístup policajta na tiesňovej linke sa chcú pýtať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) a policajného prezidenta Tibora Gašpara.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #policajt #zneužívanie detí #znásilnenie detí