Pre vratké bralo zatvorili hrad Likava

Na Likavu sa už turisti nedostanú. Bralo, na ktorom približne pred sedemsto rokmi kráľovský hrad postavili, je nestabilné a môžu sa z neho uvoľňovať kamene.

13.05.2017 14:00
debata (1)

Samotná pamiatka zatiaľ ohrozená nie je, no skalu treba stabilizovať predovšetkým pre bezpečnosť návštevníkov. Uvoľnené balvany môžu spadnúť na chodník, ktorým ľudia bežne prechádzajú po obvode hradného komplexu.

Z brala opadávali časti skál aj v minulosti, uvoľnené a zrútené kusy vidieť na chodníku, ktorý vedie okolo celého hradu. Skalný masív pod najväčším hradom Liptova patrí medzi najviac nestabilné. Bol v havarijnom stave a je najvyšší čas, že sa s tým začalo niečo robiť.

zväčšiť Hrad Likava musí byť pre sanáciu nestabilného... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Hrad Likava, likava, hrad Hrad Likava musí byť pre sanáciu nestabilného skalného masívu, na ktorom stojí, tento rok pre verejnosť zatvorený.

„Na väčšine častí hradného brala boli uvoľnené kusy kameňa, niektoré pomerne veľké, a hrozilo, že sa budú postupne uvoľňovať a padať aj na prístupovú cestu a zároveň mohli ohrozovať väčšie bloky hradného brala tým, že ich odtláčali,“ hovorí Michal Hrčka zo spoločnosti Obnova, ktorá začala so sanáciou brala.

Prvú časť zabezpečovacích prác už urobili. „Bralo bolo v prvej fáze očistené od vegetácie, vybrali sa časti blokov kameňa, ktoré ohrozovali ľudí, injektovali sa trhliny pod tlakom a vytmelili a vymurovali sa časti, ktoré sa mohli ďalej poškodzovať tým, že by neboli vyplnené,“ priblížil Hrčka.

zväčšiť Práce vo výškach na hradnom brale, ktoré už v... Foto: MICHAL HRČKA, OBNOVA s.r.o.
likava, hrad Práce vo výškach na hradnom brale, ktoré už v prvej fáze bolo očistené od vegetácie i uvoľnených skál a trhliny boli vytmelené.

Nasledovať budú ďalšie opatrenia, podobné tým, ako sa robia na skalnom masíve pod hradom v Strečne. Uvoľnené bloky treba prichytiť k stabilným častiam brala „Bralo sa bude fixovať oceľovými pilótami a istiacimi sieťami skoro po celom obvode skaly,“ doplnil riaditeľ Liptovského múzea Martin Krupa. Pripomína, že kvôli bezpečnosti musí byť hrad pre verejnosť uzavretý.

Múzeum vysvetľuje návštevníkom, že sanácia je technicky náročná, prebieha v rozdielnych výškach nielen nad prístupovou cestou do hradu, ale po celom obvode hradnej skaly. Stále počas nej hrozí, že zo skalnej steny môžu odpadnúť väčšie kusy hornín. „Z nášho pohľadu a pre výkon prác, ktoré sa tam budú realizovať, nie je možné, aby sa návštevnícka verejnosť priblížila k hradu, pretože, samozrejme, je možné, že tie skaly sa môžu uvoľniť,“ dodal Krupa.

Kedy sa začne druhá etapa opráv, bude závisieť od verejného obstarávania. „Náš zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj zatiaľ pripravil na túto akciu 100-tisíc eur, verím, že sa bude realizovať v čo najväčšom rozmere a v čo najväčšom rozsahu,“ dodal riaditeľ múzea.

Likavský hrad sa nachádza nad obcou Likavka. Dominantu má obec aj v erbe. „Zatvorenie hradu ovplyvní turistický ruch v obci, ale radšej nech sa na jednu sezónu zatvorí a urobia sa tam nevyhnutné stabilizačné práce, aby neboli ohrození turisti. U nás v obci je na hrad nadviazané aj turistické informačné centrum a zrejme bude produkovať stratu. Musíme sa na to pripraviť. V Liptove je množstvo atrakcií, ktoré vieme návštevníkom odporučiť,“ povedal starosta Likavky Marián Javorka.

Napríklad z obce vedie turistická trasa na Choč a v susednom Martinčeku je jeden z najkrajších liptovských kostolov, ktorého interiér je zdobený freskami.

Hrad Likava

Hrad Likava je kráľovský strážny objekt, postavený pri obchodnej ceste, ktorá viedla z Považia na Oravu a ďalej do Poľska v prvej tretine 14. storočia. Odolal niekoľkým obliehaniam, bol aj prepychovou súkromnou rezidenciou. V roku 1707 ho knieža František II. Rákoczi prikázal zbúrať. Odvtedy je ruinou. Dosiaľ má zachované mohutné a vysoké hradné múry, palácový komplex sa radí medzi najvyššie stavby svojho druhu na Slovensku. Je v správe Liptovského múzea. V roku 2004 bola sprístupnená Hunyadyho veža, ktorá približuje históriu i dejiny hradu. Sú tam aj repliky dobových zbraní, ale i dereš a ďalšie prostriedky využívané pri mučení. Pre stabilizačné a sanačné práce je počas roka 2017 pre verejnosť zatvorený. Opäť ho sprístupnia po skončení zabezpečovacích prác na hradnom brale.
ZDROJ: Liptovské múzeum

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #uzávera #bralo #Likava