V pondelok bude pokračovať pojednávanie v kauze ‘nástenkový tender‘

Kauza je na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.

13.05.2017 14:50
debata (1)

Na uplynulom aprílovom pojednávaní si pätica obžalovaných v tomto prípade vypočula obžalobu. Bývalí ministri výstavby Marián Janušek a Igor Štefanov, ako aj obžalovaná Zdenka K., po prednesení obžaloby uviedli, že sú nevinní.

Radoslav B. a Tomáš L. sa o svojej vine alebo nevine nevyjadrili. Napriek tomu, že obžalovaný Radoslav B. v marci vyjadril ochotu uzavrieť dohodu o vine a treste, k uzavretiu dohody nakoniec nedošlo. Súdu to oznámila prokurátorka, nešpecifikovala však dôvody. Ani samotný obžalovaný pre médiá neprezradil, prečo k uzatvoreniu dohody nakoniec nedošlo.

Prokuratúra v súvislosti s machináciami pri verejnom obstarávaní obžalovala päť osôb vrátane dvoch bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja za Slovenskú národnú stranu. Ďalšími obžalovaným v prípade sú Radoslav B., Tomáš L. a Zdenka K.

Exminister Janušek čelí obžalobe za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom v súbehu s obzvlášť závažným zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažným zločinom porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Štefanov, Radoslav B., Tomáš L. a Zdenka K. sú obžalovaní za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom.

Prípad sa sa stal v roku 2007. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja vtedy zverejnilo oznam o tendri na reklamné služby v hodnote 3,6 miliardy vtedajších korún iba na nástenke na chodbe ministerstva. Ponuku zaslalo len jedno konzorcium, ktoré následne vyhralo. Dvoch spomenutých ministrov za SNS stála kauza kreslo. Tender neskôr zrušili, konzorcium však na ňom údajne stihlo zarobiť viac ako tri milióny eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pezinok #Špecializovaný trestný súd #nástenkový tender