Verejnoprávnosť RTVS musí zostať zachovaná, tvrdí Bugár

"To je jednoznačné, od toho sa nedá cúvnuť," povedal podpredseda NR SR a predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

14.05.2017 15:15
debata (8)

Bugár to uviedol v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Dodal, že RTVS za posledné obdobie urobila rôzne pozitívne zmeny. Čo tam však podľa neho ešte chýba, je to, že spravodajstvo nemôže kopírovať iné televízie, kde sa začína s tým, že kto, kedy a kde niekoho zrazil, kto havaroval, kto je mŕtvy, lebo toto nie je o verejnoprávnosti.

“Verejnoprávna televízia však musí informovať o všetkom, čo môže zaujímať občanov. A tých môžu zaujímať aj autonehody. Otázne ale je, čo je dôležitejšie. Každopádne politik do toho nemá čo kecať,“ povedal Bugár.

Strana má problém s Rezníkom

Čo sa týka napríklad menšinového vysielania, ktoré je podľa Bugára stále nedostatočné, ako dobrý príklad uviedol Rádio Patria, kde rozhlas dostal väčší priestor a informuje o všetkom, čo je dôležité v regiónoch, ale aj o tom, čo je dôležité v politike, či z opozičnej strany, alebo z koaličnej strany.

Podpredseda NR SR sa nechcel vyjadriť ku kandidátom na post riaditeľa RTVS, len pripomenul, že niektorí kandidáti budú mať problém získať hlasy poslancov klubu Mostu-Híd. Na otázku redaktora týkajúcu sa kandidáta Jaroslava Rezníka Bugár odpovedal, že „nechce cez médiá prezentovať kritické názory Mostu-Híd na niektorých kandidátov, ale je pravda, že s kandidátom Rezníkom má väčšina poslancov strany problém.“

Ak by sme listy otvárali, neprišli by ste na to

Béla Bugár sa vyjadril aj ku kauze otvárania listov v NR SR. “Tento týždeň sme mali zasadnutie grémia, kde sme vysvetľovali otváranie listov a nie čítanie. Ak niekto tvrdí, že listy boli čítané, je obyčajný klamár. To hocikomu poviem aj pred súdom,“ povedal Bugár.

Podľa neho, keď existuje či už z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR, alebo priamo ministerstva vnútra usmernenie, že napríklad sa našiel list, ktorý bol napustený rádioaktívnou látkou, a nedá sa to len tak zistiť, ten list sa musí otvoriť.

"Hrozí tu teda nebezpečenstvo, a preto napríklad list s vulgárnymi slovami môže niečo takéto obsahovať. Ešte raz, ak niekto tvrdí, že sa listy čítali, klame. Obálka sa prečítala a v tom momente sa to otvorilo,“ vysvetlil Béla Bugár.

Zároveň dodal, že keby vládna koalícia chcela otvárať a čítať listy, tak existujú na to rôzne spôsoby, a neprišlo by sa na to. „Keby sme to však robili, tak tu budem čušať,“ povedal Bugár.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #verejnoprávnosť