V piatom ročníku ankety Homofób roka zabojujú o titul aj Fico, Matovič či Sulík

Medzi nominovanými na anticenu Homofób roka sú premiér Robert Fico, poslanec Anton Hrnko aj predstavitelia opozície Igor Matovič, Richard Sulík či Daniel Lipšic.

17.05.2017 13:27
debata (64)

Informoval o tom pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv (IĽP). O víťazovi ankety rozhodne hlasovanie na internete, meno držiteľa tohtoročného titulu zverejnia v auguste.

Organizátormi 5. ročníka ankety sú neziskové organizácie Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko. „Do hlasovania sa môže zapojiť každý na webstránke ludskeprava.sk/ho­mofob až do pondelka 18. júna. Aj takýmto spôsobom môžu všetci povedať, že homofóbia nie je v spoločnosti prípustná a ľudí z LGBT komunity si vážime,“ informovala Alena Krempaská z Inštitútu ľudských práv.

„Je príznačné, že výroky, ktoré sa na základe podnetov verejnosti do ankety dostali, sa presúvajú od extrémistov k tzv. mainstreamovým politikom. V súčasnosti sme svedkami akejsi štandardizácie šírenia nenávisti voči menšinám vo verejnom diskurze,“ povedal Weisenbacher a dodal, že zároveň pociťuje narastajúcu citlivosť verejnosti voči takýmto činom. Organizátori ankety v tlačovej správe uviedli, že počet ľudí, ktorí sa do projektu zapájajú, z roka na rok narastá. Vlani toto číslo presiahlo počet 16-tisíc ľudí.

Vlaňajším víťazom ankety sa stal Marian Kotleba. Titul mu priniesol výrok: „Zavedieme pravidlá na kontrolu obsahu médií, nedovolíme, aby boli deti oblbované zvrátenosťami“. Anticenu v minulosti získali aj hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík, vtedajší poslanec Štefan Kuffa či Konferencia biskupov Slovenska.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Richard Sulík #Igor Matovič #Peter Weisenbacher #homofób