V kauze vraždy Miroslava Sýkoru vypovedal kľúčový svedok

Súdny proces v prípade vraždy niekdajšieho bosa bratislavského podsvetia Miroslava Sýkoru stále nie je na konci. Na hlavnom pojednávaní vypovedal korunný svedok obžaloby Róbert T., ktorý sa mal popravy zúčastniť ako šofér jedného z únikových vozidiel. Podľa jeho svedectva bola vražda detailne naplánovaná a motívom mala byť pomsta nebohého Petra Križanoviča, ktorý bol súčasťou mafiánskej vetvy sýkorovcov.

17.05.2017 15:13 , aktualizované: 18.05.2017 09:00
debata

Celý prípad sa odohral ešte vo februári roku 1997, keď sa spor niekdajších priateľov Sýkoru a Križanoviča navždy skončil. Dôvodom konfliktu mala byť aj podľa výpovede deľba 173 miliónov Sk (necelých 6 miliónov eur) z rekordnej krádeže v nitrianskej VÚB. Sýkora sa o mieste, na ktorom sa delila korisť, mal dozvedieť od neznámeho informátora. Špekulácie a dohady naznačovali, že mohlo ísť o vysoko postaveného príslušníka štátneho orgánu (SIS).

Pre podiely z krádeže sa Sýkora s Križanovičom pohádali. Po ostrej výmene názorov medzi kamarátmi sa najskôr niekto pokúsil fyzicky zlikvidovať Križanoviča. Duran, ako znela jeho prezývka, incident prežil, po atentáte mu museli amputovať časť nohy. Odvtedy sa Križanovič z územia hlavného mesta stiahol do Nitry, kde podľa slov svedka plánoval pomstu.

Svedok uviedol, že pre Durana išlo o osobnú záležitosť. Údajného šéfa nitrianskeho podsvetia a priateľa Križanoviča Ľuboša F., ktorý je z vraždy Sýkoru obžalovaný, označil Róbert T. za objednávateľa, ktorý mal priamo páchateľom po likvidácii vyplatiť jeden a pol milióna slovenských korún (50-tisíc eur). On ako vodič zinkasoval tristotisíc (10-tisíc eur), o presných sumách pre ostatných páchateľov nevedel bližšie povedať.

Vykonávateľmi popravy mali byť podľa svedka ďalší spomedzi obžalovaných konkrétne Richard B. a Milan M., ktorí mali na Sýkoru strieľať z tmavomodrej dodávky. Autá zaobstaral Marek Ľ. spoločne s nebohým bratom Radoslavom. Páchatelia sa údajne nemuseli obávať prezradenia, pretože na fyzickej likvidácii Sýkoru mala záujem aj „trojpísmenková informačná služba“, ako vo výpovedi uviedol svedok.

Po vykonaní skutku Róbert T. sprevádzal Durana do Banskej Bystrice, kde mal popravu odobriť aj najmocnejší muž vtedajšieho podsvetia Mikuláš Černák. Ten mal svojho času so Sýkorom veľmi dobré vzťahy. Samotný Černák v procese vystúpil ako svedok, pričom jeho verzia približne zodpovedá skutočnostiam opisovaných Róbertom T.

Všetci obžalovaní sú stíhaní na slobode a svoju vinu či spoluúčasť popierajú. Svedectvo spochybnili aj obhajcovia, ktorí naznačili, že majú k dispozícií nesporné dôkazy o krivej výpovedi. „Máme kľúčové dôkazy o klamstvách svedka, ktoré predložíme súdu,“ reagoval obhajca jedného z obžalovaných.

V marci roku 1997 bol Róbert T. vzatý do väzby za inú trestnú činnosť a ďalej sa už s obžalovanými nestretával. Pojednávanie by malo pokračovať dnes vypočutím ďalších kľúčových svedkov.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #vražda #sýkorovci #Miroslav Sýkora #mafiáni