Matka dostala za záškoláctvo syna 200 hodín povinných prác

Trest povinnej práce v rozsahu 200 hodín za ohrozenie mravnej výchovy mládeže potvrdil odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre Kláru z Rimavskej Soboty.

17.05.2017 15:35
debata

Matka zavinila, že najstarší syn nechodil pravidelne do školy a v predchádzajúcom školskom roku vymeškal bez ospravedlnenia 387 vyučovacích ho­dín.

Okresný súd v Rimavskej Sobote ju odsúdil trestným rozkazom na nepodmienečný trest odňatia slobody. Matka podala odpor a na hlavnom pojednávaní vinu priznala. Požiadala však, aby ju súd neposlal do väzenia, lebo sa stará o ďalšie štyri školopovinné deti.

Súd jej vyhovel a trest väzenia nahradil povinnou prácou v rozsahu 200 hodín. Prokurátor sa odvolal a trval na nepodmienečnom treste, pretože u odsúdenej išlo už o tretí prípad ohrozenia mravnej výchovy mládeže.

Na odvolacom konaní matka vysvetlila, že ťažkosti mala iba s najstarším synom, ktorý je problémové dieťa. Dávala mu peniaze, aby chodil do školy, ale chlapca na záškoláctvo nahovorili kamaráti. Škole sa podľa matky vyhýbal aj preto, že si našiel v blízkej dedine frajerku. Ostatné štyri deti chodia riadne do školy, čo potvrdil i Úrad práce a sociálnych vecí a rodiny v Rimavskej Sobote.

Odvolací senát akceptoval situáciu a odvolanie prokurátora zamietol. Matka odchádzala z krajského súdu s upozornením, aby si na dochádzku detí dávala pozor, pretože nabudúce môže skončiť vo väzení.

debata chyba
Viac na túto tému: #trest povinnej práce #verejnoprospešné práce #záškolák #záškoláctvo #povinná školská dochádzka