Zdroj nákazy salmonelou na Spiši ešte nepoznajú

Jeden pacient zomrel, druhý je v kritickom stave. Závažné prípady ochorenia na salmonelózu zaznamenali v uplynulých dňoch v nemocnici v Spišskej Novej Vsi. Aký typ baktérií salmonely v Spišskej Novej Vsi zabíjal, bude jasné po laboratórnych vyšetreniach v Národnom referenčnom centre. Zatiaľ nie je známy ani pôvod nákazy, nie je však vylúčené, že by to mohlo byť kuracie mäso.

17.05.2017 18:50 , aktualizované: 18.05.2017 09:00
nemocnica Foto:
Nemocnica v Spišskej Novej Vsi, kde liečili pacientov nakazených salmonelou.
debata

Prvý prípad sa týkal 61-ročnej pacientky, ktorú hospitalizovali s príznakmi infekcie ešte 1. apríla. „Infekcia napriek adekvátnej liečbe, ktorá bola laboratórne potvrdená, mala závažný priebeh s početnými komplikáciami a potrebou opakovanej brušnej operácie. Napriek intenzívnej a komplexnej liečbe pacientka 3. mája, žiaľ, zomrela,“ uviedol Tomáš Kráľ, hovorca spoločnosti Svet zdravia, ktorá nemocnicu v Spišskej Novej Vsi prevádzkuje.

Druhým pacientom je 64-ročný muž, ktorý je v spišskonovoveskej nemocnici od 19. apríla. Kráľ potvrdil, že aj u tohto pacienta je priebeh ochorenia veľmi závažný a komplikovaný a momentálne je v kritickom stave na oddelení anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti. Tieto dva prípady nemajú podľa Kráľa medzi sebou žiadny súvis. „Opakovane bolo preverované, či oba prípady klinicky nesúvisia. Bolo potvrdené, že obidvaja pacienti sa vzájomne nestretli, a to ani počas hospitalizácie, a teda nedošlo k ich vzájomnej nákaze. Nemocnica už pri prvom z prípadov vykonala všetky protiepidemické opatrenia, aby nedošlo k šíreniu nákazy na ostatných pacientov. Súčasne poslala Národnému referenčnému centru odobraté vzorky, aby ten určil prípadnú zhodu fagotypu nákazy,“ dodal hovorca.

Nemocnica informovala o prípadoch ochorenia Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Spišskej Novej Vsi, ktorý už preveruje možný zdroj nákazy u oboch pacientov. Mohlo ním byť kuracie mäso. „Toto podozrenie bolo vyslovené na základe údajov získaných od samotnej pacientky a jej príbuzných,“ povedal pre TV Markíza námestník riaditeľa pre lekársku starostlivosť v nemocnici v Spišskej Novej Vsi Martin Šimo.

O tom, či sa obaja ľudia naozaj nakazili z kuracieho mäsa a aj o tom, či nebolo dovezené z Brazílie, sa dá do zverejnenia výsledkov rozborov a odhalenia zdroja nákazy iba špekulovať. Regionálna hygienička RÚVZ v Spišskej Novej Vsi Renáta Hudáková pre Pravdu povedala, že o prípade budú môcť informovať až vtedy, keď budú mať v rukách výsledky vyšetrení Národného referenčného centra. Podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva Zuzany Drobovej by výsledky z referenčného centra mohli byť známe začiatkom budúceho týždňa.

Drobová informovala, že laboratórnym vyšetrovaním biologických materiálov oboch pacientov, ktoré sa robilo v klinickom laboratóriu, bola zistená prítomnosť Salmonelly enteritidis, čo je postačujúce na zabezpečenie samotnej liečby pacienta. Vzorky salmonel od pacientov z diagnostického laboratória klinickej mikrobiológie poslali do Národného referenčného centra pre salmonelózy na potvrdenie a typizáciu. „V Národnom referenčnom centre pre salmonelózy Úradu verejného zdravotníctva SR realizujeme verifikáciu izolovaných kmeňov salmonel a ďalšiu nadstavbovú diagnostiku, ktorá je dôležitá pre povinné epidemiologické hlásenie aj do medzinárodných systémov,“ podčiarkla Drobová.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spišská Nová Ves #salmonelóza