Greenpeace: Agrorezort nepodporuje úplný zákaz pesticídov škodlivých pre včely

Petíciu za zákaz pesticídov, ktoré zabíjajú včely, podpísalo viac ako 50-tisíc ľudí.

18.05.2017 12:21
debata (5)

Slovenská ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná podľa organizácie Greenpeace Slovensko nepodporí úplný zákaz používania škodlivých pesticídov – neonikotínoidov, nebezpečných najmä pre včely a iné opeľovače.

Podľa organizácie ide o jasný dôkaz, že rezort neberie na vedomie vôľu viac než 50-tisíc ľudí vrátane včelárov, ktorí svojím podpisom pod petíciu potvrdili, že sú jednoznačne proti akémukoľvek používaniu týchto látok. Európska komisia navrhuje zakázať tri pre včely najškodlivejšie druhy neonikotínoidov.

Jedna nebezpečná chemická látka sa predsa nesmie nahrádzať druhou. Je načase, aby aj Slovensko začalo intenzívne podporovať farmárov v prechode na ekologické poľnohospodárstvo.
koordinátorka kampane Jedlo pre život Katarína Juríková

V marci podala návrh, ktorý by sa mal vzťahovať na všetky druhy ich využitia okrem používania v trvalých skleníkoch. Zástupcovia členských krajín o uvedenom návrhu v týchto dňoch rokujú v Bruseli. Z vyjadrenia ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej je podľa Greenpeace Slovensko jasné, že Slovensko takýto zákaz nepodporí.

„To, že Slovensko zakáže foliárnu aplikáciu, čiže postreky listov rastlín, je dobrý krok vpred, ale nestačí to. Vedecké dôkazy a inštitúcie, medzi inými aj Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, jasne hovoria o tom, že morenie osiva predstavuje vysoké riziko pre včely a môže, okrem iného, spôsobiť aj masovú otravu včiel,“ uviedla koordinátorka kampane Jedlo pre život Katarína Juríková z Greenpeace Slovensko.

Argument, že zákaz morenia by viedol k používaniu väčšieho množstva iných látok, poukazuje podľa Juríkovej na zle nastavené myslenie ministerstva.

„Jedna nebezpečná chemická látka sa predsa nesmie nahrádzať druhou. Je načase, aby aj Slovensko začalo intenzívne podporovať farmárov v prechode na ekologické poľnohospodárstvo. To ponúka množstvo alternatív k pesticídom – a fungujú na malých, ale aj na veľkých farmách. Myslí si to aj viac než 50 000 ľudí, ktorí sa podpísali pod našu petíciu. Ministerstvo musí podnikať kroky smerom k poľnohospodár­stvu, ktoré nezabíja včely, neznečisťuje vodu, neničí pôdu a produkuje zdravé potraviny,“ uzavrela Juríková.

Neonikotínoidy sú najpredávanejšími prípravkami proti živočíšnym škodcom. V roku 2013 Európska únia obmedzila používanie troch z týchto látok. Dôvodom bola hrozba, akú predstavujú pre včely. Obmedzenie tohto roku vyprší. Aktivisti začiatkom mája odovzdali na ministerstve petíciu proti týmto látkam. Podpísalo ju viac ako 50-tisíc ľudí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Greenpeace #petícia #ministerstvo pôdohospodárstva #pesticídy #včely #Gabriela Matečná