Vláda vyberie jedného z troch kandidátov na šéfa ÚVO 24. mája

Vládny kandidát vzíde z verejného vypočutia počas rokovania kabinetu a vláda ho následne navrhne parlamentu na zvolenie.

18.05.2017 14:22
debata (1)

O post šéfa ÚVO sa uchádzajú súčasná predsedníčka ÚVO Zita Táborská, právnik na tomto úrade Peter Kubovič a generálny riaditeľ sekcie riadenia projektov na Ministerstve dopravy a výstavby SR Juraj Méry. Päťročné funkčné obdobie Táborskej končí v júni.

Premiér Robert Fico (Smer) informoval, že vláda rozhodne o jedinom kandidátovi, ktorého navrhne parlamentu, s veľkou pravdepodobnosťou už v deň verejného vypočutia kandidátov na budúci týždeň.

Ponúknuť kvalitného kandidáta

„Verejné obstarávanie na Slovensku je spojené s mnohými komplikáciami, s veľmi náročnou legislatívou, je často predmetom aj politických verejných diskusií. Preto mi záleží na tom, aby vláda, pretože v prvom kroku bude rozhodovať vláda, ponúkla Národnej rade SR kvalitného kandidáta s tým, že verejnosť bude mať možnosť do tohto procesu výberu vidieť tak hlboko, ako sa len v danom okamihu dá,“ povedal Fico.

Na verejnom vypočutí kandidátov na predsedu ÚVO sa môže zúčastniť verejnosť, zástupcovia mimovládnych organizácií a médií. O funkciu na čele ÚVO sa chcela uchádzať aj odborníčka na verejné obstarávanie Elena Sivová, no komisia na kontrolu návrhov na kandidátov ju na verejné vypočutie neodporučila z dôvodu, že jej životopis nebol kompletný.

Premiér Fico po tlačovej besede dal pokyn, aby túto predtým vyradenú kandidátku opätovne pozvali na verejné vypočutie kandidátov na budúci týždeň.

Mimovládky vyzývajú odstrániť korupciu z ÚVO

„Každý z kandidátov bude mať možnosť predstaviť, ako by sa mal vyvíjať Úrad pre verejné obstarávanie v budúcnosti. Vypočutie bude predovšetkým orientované na ministrov a členov vlády, ktorí budú mať možnosť klásť otázky kandidátom. Dám možnosť na niekoľko otázok aj verejnosti, ktorá bude prítomná na verejnom vypočutí,“ uviedol Fico s tým, že pôjde o dve, tri otázky od zástupcov verejnosti. „Je to ďalší krok k tomu, aby sme presviedčali verejnosť, ale aj navzájom sa presviedčali, že záujem o transparentnosť tohto procesu je maximálny,“ tvrdí premiér.

Mimovládne organizácie koncom apríla v otvorenom liste vládu vyzvali, aby výberu nového predsedu ÚVO venovala dostatočnú pozornosť. Zároveň navrhli transparentný postup pri tejto voľbe, aby nevznikli pochybnosti o nezávislosti a odbornosti úspešného uchádzača.

Nový predseda by mal podľa mimovládnych organizácií vytvoriť z úradu rešpektovanú profesionálnu inštitúciu, ktorá bude odstraňovať priestor na korupciu pri verejnom obstarávaní.

Dôsledné monitorovanie

„Veríme tiež, že otvorený dialóg a transparentný proces hľadania kvalitného odborníka, ale aj nezávislého a morálne silného, široko rešpektovaného šéfa ÚVO môže občanom ukázať, že konštruktívna diskusia vedie ku zmenám v prospech spoločnosti,“ uviedli v liste Nadácia Zastavme korupciu, Slovensko.Digital, Aliancia Fairplay, INEKO, Transparency International Slovensko, INESS a Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť.

Neziskové organizácie oznámili, že budú proces výberu nového predsedu ÚVO dôsledne monitorovať a informovať o ňom verejnosť.

Návrhy na kandidátov na predsedu ÚVO zhodnotila päťčlenná komisia na čele s predsedom Robertom Pucim, ktorého navrhol parlamentný výbor pre hospodárske záležitosti. Ďalšími členmi komisie boli splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Martin Giertl, zástupca Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľubomír Andrassy, zástupca úradu vlády Peter Rohaľ a tajomník komisie Juraj Kormuth.

Verejné obstarávanie za hlavný zdroj korupcie

Úrad vlády vyhlásil výzvu na prihlásenie kandidátov na predsedu ÚVO 30. marca s tým, že návrhy kandidátov bolo možné zaslať do 30. apríla. Komisia na kontrolu návrhov na kandidátov bola zostavená 15. apríla a návrhy kandidátov kontrolovala 4. mája. Úrad vlády zverejnil troch kandidátov, ktorí splnili všetky podmienky, na svojom webe 5. mája.

Podnikateľské asociácie združené v Iniciatíve za vládu zákona označili verejné obstarávanie za hlavný zdroj korupcie na Slovensku. Vysokú mieru nekonkurenčnosti v obstarávaní kritizuje vo svojich správach aj Európska komisia a 54 % manažérov v prieskume Eurobarometra priznalo, že korupcia znemožnila ich firme získať verejnú zákazku.

„Tento stav je podľa nás alarmujúci, značne podlamuje perspektívu Slovenska dlhodobo udržať ekonomickú prosperitu krajiny a férové podnikateľské prostredie. Veríme, že Úrad pre verejné obstarávanie i jeho nový predseda môže významne pomôcť v obnovení dôvery verejnosti vo vládu zákona, predvídateľnosť prostredia a férovosť a vyslať spoločnosti dôležitý signál, že korupcia vo verejnom obstarávaní bude účinne potláčaná,“ uviedli mimovládne organizácie v liste vláde.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO #Robert Fico #vláda SR #Úrad pre verejné obstarávanie