Kotlebu doženie rodinkárstvo, myslí si politológ

Klientelizmus či rodinkárstvo na banskobystrickej župe, ktoré sa nedajú prehliadnuť. Predseda kraja Marian Kotleba z extrémistickej ĽS NS pred štyrmi rokmi v kampani do župných volieb pritom sľuboval voličom opak. Výsledok je dnes taký, že na úrade vyššieho územného celku pracuje 21 ľudí, ktorí sú členmi jeho strany či sú na ňu priamo napojení, a príslušníci Kotlebovej rodiny.

19.05.2017 18:54
debata (77)

Jeho strana si zase za štátne peniaze kúpila rodinný dom, v ktorom má vraj bývať správca. Po voľbách do vyšších územných celkov v roku 2013 dosadil Kotleba svojho brata Michala bez výberového konania do funkcie vedúceho krajskej cestnej správy.

V predstavenstve a dozornej rade získali miesta ďalší členovia strany. Marek Kotleba, druhý brat, sa stal referentom pre vnútornú prevádzku na krajskom úrade. Frederika Kotlebová, manželka predsedu strany, získala miesto referentky pre oznamovanie protispoločenskej činnosti.

Na vysoký počet prívržencov strany a rodinných príslušníkov upozornil Igor Kašper, kandidát na kreslo župana v Banskobystrickom kraji. Podľa jeho informácií ich len na úrade pôsobí 21. Poukázal tiež na pochybné kšefty Kotlebovho úradu.

Podozrenia vyvoláva marcová verejná obchodná súťaž kraja na predaj osobného auta. Tú vyhral Kotlebov brat Martin, pričom ďalší jeho brat Marek ako člen komisie to celé odsúhlasil. Banskobystrická župa vyhlásila verejnú súťaž na predaj SUV Hyundai IX35, rok výroby 2013.

Do nej sa prihlásili traja záujemcovia vrátane Kotlebovho brata Martina. Ten napokon v druhom kole súťaž s cenovou ponukou 10 050 eur vyhral. Martin Kotleba sa napokon rozhodol, že auto nechce, a tak ho posunuli druhému záujemcovi v poradí. "Je nemysliteľné, aby jeden brat predával, druhý kupoval a tretí o tom rozhodoval,“ zdôraznil Kašper.

O tom, že strana šafári s peniazmi kraja, svedčí aj fakt, že kraj prenajal župný byt na zvolenskom sídlisku Sekier za 123 eur mesačne jedinému záujemcovi Tomášovi Drobnému z Piešťan. Ten je zároveň aj okresným predsedom ĽS NS. Ide o dvojizbový byt v budove bývalého gymnázia s rozlohou 74 štvorcových metrov. „Nájomné na Sekieri za byty s touto plochou sa pohybuje na úrovni 500 eur,“ priblížil Kašper.

Podľa politológa Tomáša Koziaka sa takáto dvojtvárnosť môže politikovi vrátiť. „Pri voľbách sa ukáže, do akej miery voličom takéto správanie prekáža alebo neprekáža. Preukáže sa, ako veľmi sú ochotní tolerovať rodinkárstvo či šafárenie s verejnými zdrojmi,“ mieni Koziak.

Dodáva, že treba na takéto konanie upozorňovať práve preto, aby sa volič mohol lepšie zorientovať a rozhodnúť sa. Koncom minulého roka zas viackrát upozornili aktivisti z Inštitútu na rozvoj Bratislavského kraja na skutočnosť, že strana si zo štátneho 5-miliónového príspevku za výsledok parlamentných volieb kúpila rodinný dom banskobys­trickej časti Jakub za 229-tisíc eur.

Na priestrannom pozemku nehnuteľnosti sa nachádza aj garáž, altánok s detským ihriskom a jazierko. Kúpa domu okamžite vyvolala diskusiu o tom, či bude skutočne slúžiť na stranícke účely, ako tvrdia kotlebovci, alebo ho bude využívať predseda strany ako súkromné sídlo. Stavebný úrad v Banskej Bystrici preveroval sídlo na dvakrát a zistil, že budova naďalej slúži ako rodinný dom.

„Jediné, čo strana začala robiť, je prerábka garáže na dve kancelárie, sídlo strany bude zrejme tam,“ hovorí Miroslav Dragun, riaditeľ inštitútu. V dome by mal podľa kotlebovcov bývať správca. „Zo štátnych peňazí si teda kúpili dom na bývanie,“ krúti hlavou aktivista.

Kotlebova strana išla do volieb najskôr s tým, že peniaze na svoje fungovanie od štátu nevezme. Neskôr to doplnila o dodatok, že príspevku sa vzdá, ak sa ho vzdajú aj ďalšie politické strany.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #ĽSNS