Gajdoš: Vojaci, ktorí sa zranili pri nehode Tatry, čoskoro opustia nemocnicu

Profesionálnych vojakov, ktorí sa vo štvrtok zranili pri nehode vojenskej Tatry 815, by mohli na budúci týždeň postupne prepúšťať do domáceho liečenia. V diskusnej relácii V politike na TA3 to povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.

21.05.2017 13:26
debata (5)

Nehoda sa stala cestou z Vojenského útvaru Močiar na poľnej ceste pri obci Jalná. Spolu sa zranilo sedemnásť vojakov z dvadsiatich ľudí v aute, šiesti vojaci sa zranili ťažko. Minister sa o ich zdravotnom stave informoval v banskobystrickej nemocnici, kde ich v sobotu navštívil.

Aj naďalej ostávajú vojaci ležať v nemocnici, nielen v Banskej Bystrici, ale aj okolitých, napríklad v Žiari nad Hronom. Gajdoš spomenul, že ho nehoda mrzí, pri vojenskom výcviku sa to však podľa neho stáva.

Minister sa v relácii vyjadril aj k modernizácii armády, ktorú tento týždeň schválila vláda. Slovensko do roku 2029 nakúpi 485 obrnených vozidiel 4×4 a 8×8. Gajdoš prisľúbil, že obstarávanie bude transparentné. Ako dodal, modernizácia armády je už nutná, ide o jeden z najväčších projektov modernizácie v histórii SR. „Musíme modernizovať, ak chceme byť zodpovedný člen NATO,“ dodal minister.

Okrem toho Gajdoš v TA3 spomenul aj brannú výchovu na školách. Uviedol, že ho mrzia vyjadrenia, že brannou výchovou sa vraciame do minulosti. Ako vysvetlil, nejde o jeho osobnú iniciatívu, ale o iniciatívu SNS a on s ministrom školstva Petrom Plavčanom to iba exekutívne vykonávajú.

„Nie je možné, aby učitelia, napríklad v prípade nehody v jadrovej elektrárni, nevedeli, čo majú robiť, kam sa schovať,“ argumentoval minister, prečo je branná výchova podľa neho dôležitá.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #minister obrany #Peter Gajdoš