Spor o klientske centrá pokračuje

Namiesto verejných súťaží zvolil rezort vnútra zámeny nehnuteľností pri vybudovaní klientskych centier na vybavovanie dokladov v Bratislave a v Martine. Minister vnútra Robert Kaliňák obhajoval tento postup tým, že rozhodujúce bolo získanie vhodných budov za výhodné ceny. Opozícia tento postup kritizuje, podľa Kaliňáka však ide o vedenie „džihádu“ proti ministerstva vnútra a o snahu za každú cenu podať negatívne informácie.

22.05.2017 18:45
Robert Kalinak Foto: ,
Na archívnej snímke inister vnútra Robert Kaliňák.
debata (21)

Výhodnou cenou zdôvodnil minister Kaliňák získanie budovy starej Ikey v Bratislave na Tomášikovej ulici. Tá podľa neho bola 12,75 milióna eur. „Znalecký posudok potvrdil, že hodnota celej budovy dnes predstavuje viac ako 19 miliónov. To znamená o 7 miliónov viac, ako bola uzavretá dohoda,“ vravel minister. Budovu starej Ikey si rezort prenajal od firmy Vienna Invest, následne s ňou uzatvoril zákazku na rekonštrukciu za 5,2 milióna eur a ešte doplatil 2,3 milióna eur a dal firme aj budovu okresného úradu na Staromestskej ulici v Bratislave. V kontrolnom protokole Úrad pre verejné obstarávanie však (ÚVO) takýto postup ministerstvu vyčítal s tým, že bol porušený zákon. Minister však vyhlásil, že neexistuje rozhodnutie ÚVO o porušení zákona. Kaliňák si stojí za tým, že získal budovu za dobrú cenu. „Za nové priestory sme dali o 30 percent menej, ako boli vtedajšie ceny na trhu,“ uviedol s tým, že štát tak má k dispozícii 11-tisíc štvorcových metrov kancelárskych priestorov za 825 eur za štvorcový meter.

Kritizovaným zo strany opozície je tiež zámena pozemkov v Bratislave na Bajkalskej a Rajskej ulici, za ktoré rezort vnútra získal štyri služobné byty pre policajtov v Ružinove. Šéf OĽaNO Igor Matovič povedal, že znalecká hodnota pozemkov spred piatich rokov bola 1,3 milióna eur, ale Kaliňák mal v rukách znalecký posudok za menej ako 400-tisíc eur. Minister namieta, že na pozemku na Bajkalskej stojí cudzia budova a rezort vnútra tento pozemok predal za 192 eur za štvorcový meter. Podľa Kaliňáka pritom v čase, keď bol Matovič súčasťou bývalej vládnej koalície, v rovnakej lokalite predali pozemok za 54 eur za štvorcový meter.

Pokiaľ ide o posledný prípad, ministerstvo vnútra bez súťaže kúpilo budovu bývalých tlačiarní Neografia v Martine za 3,9 milióna eur, kde má sídliť klientske centrum. Opozičné OĽaNO trvá na tom, že oproti stojacu budovu na približne rovnakom pozemku získala evanjelická škola za zhruba 2 milióny eur. Kaliňák však tvrdí, že v skutočnosti štát získal päťpodlažnú budovu aj s plochou takmer 14-tisíc štvorcových metrov s cenou 278 eur za štvorcový meter. Do budovy v centre Martina chce rezort vnútra presťahovať všetky agendy okresného úradu a celé okresné riaditeľstvo polície.

Matovič na ministra reagoval, že je „neuveriteľné, koľko dokáže naklamať, aby zakryl svoje realitné podvody“. Kaliňák, naopak, hovorí, že ho Matovič s „vymyslenými príbehmi“ nezaujíma a plánuje naďalej vysvetľovať, ako rezort vnútra nadobudol a ešte nadobudne ďalšie nehnuteľnosti, ktoré majú slúžiť ako klientske centrá.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #klientske centrum