Na Slovensku platia zvýšené bezpečnostné opatrenia už niekoľko mesiacov

Ministerstvo vnútra v súčasnosti analyzuje všetky informácie, ktoré má k dispozícii od partnerov v súvislosti s útokom v Manchesteri.

23.05.2017 15:44
debata

„Národné bezpečnostné a analytické centrum ich vyhodnocuje a v prípade, že to bude nutné, príjme potrebné opatrenia. Na Slovensku platia zvýšené bezpečnostné opatrenia už niekoľko mesiacov, čo súviselo so slovenským predsedníctvom a s incidentmi, ktoré sa odohrali v Nemecku, Belgicku a Francúzsku," uvádza sa v stanovisku rezortu vnútra.

Z taktických a bezpečnostných dôvodov bližšie informácie rezort poskytovať nebude.

Tragédia v Manchestri, kde v noci na dnes došlo k výbuchu na popovom koncerte Ariany Grande, by mohla byť v prípade potvrdenia teroristického pozadia najsmrtiacejším útokom v Británii od júla 2005. Podľa údajov polície zahynulo pri tomto incidente najmenej 22 ľudí. Záchranná služba oznámila, že 59 zranených rozviezla do nemocníc a ďalších ošetrila priamo na mieste.

Zasahujúci zdravotníci uviedli, že niektorí z ľudí mali poranenia, ako by ich boli zasiahli „šrapnely“. Polícia už nadránom oznámila, že k tomuto prípadu pristupuje ako k teroristickému činu, kým sa nezistia skutočnosti nasvedčujúce inej verzii.

V prípade potvrdenia terajšieho predpokladu pôjde o najhoršie teroristické násilie v Británii od útokov na londýnske dopravné prostriedky zo 7. júla 2005, keď samovražední útočníci zabili 52 ľudí. V Británii platí v súčasnosti druhý najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom, čo znamená, že tamojšie úrady rátajú s vysokou pravdepodobnos­ťou útoku.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #bezpečnosť #útok v Manchestri