Vláda si vyberá kandidáta na šéfa ÚVO

Návrh jedného kandidáta na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) vláda predloží na schválenie do parlamentu.

24.05.2017 08:05
debata (2)

Vláda na svojom stredajšom rokovaní vypočuje troch kandidátov na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Stane sa tak prvý raz s účasťou verejnosti a mimovládnych organizácií.

O post na čele úradu, ktorý dohliada na priebeh verejných obstarávaní, sa uchádzajú súčasná predsedníčka ÚVO Zita Táborská, právnik z tohto úradu Peter Kubovič a generálny riaditeľ sekcie riadenia projektov na Ministerstve dopravy a výstavby SR Juraj Méry.

Vláda má vybrať jedného z kandidátov a navrhnúť ho do Národnej rady SR na zvolenie. Do výberu bola pôvodne zaradená dodatočne aj odborníčka na verejné obstarávanie Elena Sivová, pre náhle zdravotné problémy však odstúpila. Päťročné funkčné obdobie terajšej šéfky ÚVO končí v júni.

Zita Táborská zdôvodnila svoju kandidatúru tým, že za päť rokov nastavila pravidlá a podmienky nielen na úrade, ale naprieč celým procesom verejného obstarávania tak, že začínajú prinášať pozitívne výsledky. „Chcem v tejto činnosti ďalej pokračovať a preventívnym a dohľadovým pôsobením nastaviť verejné obstarávanie tak, aby bolo pružné, bezchybné a eliminovalo korupčné správanie verejných obstarávateľov a obstarávateľov,“ uviedla Táborská.

Šéfka úradu vidí veľké výzvy v prevencii a v ex ante pôsobení úradu, vo vydávaní a zverejňovaní podporných materiálov na uľahčenie verejného obstarávania.

„Mojou prioritou je zavádzanie nových inštitútov do procesov verejného obstarávania. Napríklad, sociálne aspekty, inovácie, podpora vedy a výskumu, zelené verejné obstarávanie, centrálne obstarávanie, podpora malých a stredných podnikateľov, elektronizácia a profesionalizácia vo verejnom obstarávaní a boj proti korupcii,“ priblížila Táborská. Prioritou podľa nej naďalej zostáva podpora a čerpanie eurofondov, efektívna a pružná kontrola zadávania zákaziek a eliminácia korekcií.

Peter Kubovič sa uchádzal o post predsedu ÚVO aj pred piatimi rokmi, postúpil do užšieho kola s troma kandidátmi, no verejný výber už potom nepokračoval. Bol spolutvorcom rozhodnutí úradu, ktoré odstraňovali prvky priamej aj nepriamej diskriminácie v tendrových podmienkach. Následne sa stal riaditeľom právneho odboru úradu. Kandidatúru na šéfa úradu považuje za zavŕšenie svojej odbornej praxe.

„Úrad má v súvislosti s transpozíciou nových smerníc Európskej únie nové aj neľahké úlohy a je potrebné, aby začal byť viac aktívny. Potrebné je zvyšovať jeho odbornosť a zameriavať sa na obsah nákupu a nie na formu,“ informoval Kubovič.

Najlepší odborní zamestnanci úradu by podľa neho mali posúvať problematiku obstarávania ďalej v zmysle európskych princípov férového súťaženia, nediskriminácie a hospodárnosti nákupov verejnej správy. „Ide o to dať týmto šikovným ľuďom nový impulz a motivovať ich v tom, že práca pre štát má stále význam. Chcem odbúrať formalistický prístup k problematike verejného obstarávania, nakoľko veta všetko je v súlade so zákonom sa často vyslovuje, avšak zákon má aj hlbší význam a zmysel, a tým je predovšetkým ochrana hospodárskej súťaže, vytváranie predpokladov pre hospodárny nákup,“ uviedol Kubovič.

Funguvanie úradu chce Kubovič nastaviť tak, aby útvary úradu mali po odbornej diskusii priestor na vyjadrenie rôznych názorov na odborné otázky. „ÚVO by mal vytvárať predpoklady na to, aby sa verejní obstarávatelia vedeli oprieť o jeho odborné stanoviská a výstupy,“ dodal. Pri pokutách za porušenie zákona by rozlišoval medzi ťažkými porušeniami zákona (zneužitie výnimiek zo zákona, neoprávnené dodatkovanie zmlúv, diskriminačné parametre) a formálnymi porušeniami (odosielanie určitých informácií do profilu).

Juraj Méry tvrdí, že ÚVO sa musí zmeniť, aby sa stal rešpektovaným a dôveryhodným úradom. „Je to moje osobné rozhodnutie, ku ktorému som dospel na základe mojich profesionálnych skúseností a poznatkov získaných v oblasti verejného obstarávania eurofondových projektov v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra, ktorý v súčasnosti na ministerstve dopravy a výstavby vediem,“ zdôvodnil svoju kandidatúru.

Za hlavné priority považuje zvýšenie dôvery v úrad a zavedenie moderných postupov používaných bežne vo verejných obstarávaniach v EÚ. „Konkrétne priority a kroky som uviedol v mojom projekte činnosti ÚVO a jeho rozvoja,“ dodal Méry. „Nie som členom a ani nemám blízko k strane Most – Híd,“ odpovedal na medializované dohady, že môže byť neoficiálnym kandidátom uvedenej strany a vládnej koalície.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #ÚVO #parlament #Úrad pre verejné obstarávanie