Veľvyslanectvo USA v Bratislave udelilo Ceny za ochranu ľudských práv

Ceny za ochranu ľudských práv a slobôd získali iniciatíva Zabudnuté Slovensko, Občianske združenie Proti korupcii a nezisková organizácia Fenestra.

24.05.2017 09:03
debata (30)

Iniciatíva Zabudnuté Slovensko si prevzalo Cenu obhajcu ľudských práv, Občianske združenie Proti korupcii Cenu za transparentnosť a nezisková organizácia Fenestra získala cenu Women of Courage Award (Cena pre odvážne ženy) počas utorňajšej recepcie v rezidencii veľvyslanca Adama Sterlinga.

Išlo o šiesty ročník udeľovania cien.

Počas recepcie veľvyslanec Sterling uviedol, že dodržiavanie ľudských práv je jednou z najvyšších priorít vlády USA na celom svete. Tak ako v iných štátoch, aj na Slovensku ambasáda propaguje ľudské práva prostredníctvom spolupráce s predstaviteľmi vlády a občianskej spoločnosti.

„Žiadna krajina, vrátane tej mojej, nie je perfektná, pokiaľ ide o dodržiavanie ľudských práv. Ale musíme robiť všetko, čo môžeme, aby sme si navzájom pomohli byť lepší,“ povedal Sterling. Veľvyslanec zdôraznil, všetky organizácie a iniciatívy vyvíjajú svoju prácu v regiónoch.

Iniciatíva Zabudnuté Slovensko získala ocenenie ako uznanie za prácu, ktorá poskytuje príležitosť pre miestnych obyvateľov, aby sa vzájomne podelili o svoje názory a zároveň zvyšuje povedomie verejnosti o nebezpečenstvách extrémizmu. Ako počas príhovoru povedal iniciátor Zabudnutého Slovenska Michal Karako, nie sú združenie, ale iniciatíva ľudí, ktorým nie je jedno, čo sa v tejto krajine v poslednom čase deje.

„Organizujeme diskusie a koncerty v zabudnutých regiónoch Slovenska. Myslíme v tom zmysle, že v regiónoch žijú vzácni ľudia, ale politici na nich zabúdajú, objavia sa tam raz za štyri roky,“ povedal Karako s tým, že dopoludnia sa venujú študentom, ktorí sú najviac ovplyvniteľní.

Moderátor diskusií Andrej Bán doplnil, že hlavným cieľom iniciatívy je viesť diskusiu aj s ľuďmi, ktorí majú iní názor a dávať najavo, že ľudia by nemali mať prehnaný strach. „Istá miera strachu je opodstatnená, ale mať strach vopred, to je niečo, čo nás bude paralyzovať,“ uviedol Bán.

Žilinské Občianske združenie Proti korupcii ocenili v kategórii Cena za transparentnosť ako uznanie za ich pretrvávajúcu podporu transparentnosti a právneho štátu. Organizácia zabezpečila konštruktívny dohľad nad regionálnymi inštitúciami s cieľom obmedziť priestor pre nezákonné konanie a nehospodárne výdavky.

Združenie, ktoré funguje od roku 2012, organizuje verejné a školské diskusie s cieľom zvýšiť povedomie o negatívnych dôsledkoch korupcie a tento rok to bude tretí rok, čo organizujú aj Protikorupčný festival.

Cenu Women of Courage Award (Cena pre odvážne ženy) získala nezisková organizácia Fenestra ako uznanie ich 20-ročného úsilia a práce v oblasti a prevencie rodovo podmieneného násilia na Slovensku. Fenestra je od roku 1998 prvou mimovládnou organizáciou na Slovensku, ktorá pomáha obetiam domáceho násilia.

V priebehu rokov sa jej služby rozšírili od svojpomocných skupín až po profesionálne podporné skupiny pod dohľadom psychológov, poskytovanie právnej podpory, ako aj horúcej linky pre obete domáceho násilia. Aktivisti mimovládnej organizácie Fenestra vytvorili fungujúce kontakty so slovenskou políciou, ktorá v mnohých prípadoch úspešne zasiahla pri ochrane obetí.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #ocenenia #veľvyslanectvo USA