Milióny na obnovu nemocníc

Až 153 miliónov eur si môže rozdeliť 44 nemocníc, ktoré majú oddelenia pre akútnych pacientov. Rezort zdravotníctva pre ne vypísal výzvu na predkladanie projektov.

24.05.2017 14:00
Tomáš Drucker Foto: ,
Tomáš Drucker
debata

Peniaze môžu použiť na rekonštrukciu budov, materiálne a technické vybavenie, ale aj na zdravotnícku techniku. Ide o zariadenia mimo Bratislavy, ktoré si ministerstvo vybralo samo. Má však pre ne jednu podmienku, nesmú mať podnikové ťažkosti ako napríklad krízu v hospodárení, vo financiách či personálnu.

O dotácie sa môžu nemocnice uchádzať už oddnes. V prvom kole bude k dispozícii 70 miliónov eur z eurofondov. „Zdravotnícke zariadenia musia myslieť aj na kofinancovanie, v rámci jedného projektu možno žiadať maximálne 15 miliónov eur,“ pripomenul šéf zdravotníckeho rezortu Tomáš Drucker (nom. Smeru), ktorý druhé kolo výzvy predpokladá na budúci rok.

Zo 44 nemocníc spadá 12 pod zriaďovateľskú pôsobnosť ministerstva zdravotníctva, jedna je pod ministerstvom obrany, osem prevádzkujú vyššie územné celky, jedna patrí mestu Kežmarok. Okrem toho v zozname je päť neziskových organizácií a zvyšok patrí súkromníkom. Pri ich výbere rezort zohľadňoval spádovosť či kapacitu lôžok a personálu.

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer) pripomenul, že v programovom období 2014 – 2020 ide o prvú výzvu z rezortu zdravotníctva. Celkovo v ňom môže vyčerpať 278 miliónov eur, ktoré sú rozdelené na dve priority. Prvá časť sa týka modernizácie nemocníc, druhá priorita je zameraná na centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti. V predchádzajúcom programovom období bolo možné čerpať 250 miliónov eur, ktoré rezort využil zhruba na 87,5 percenta.

Štát od tohto roka zrušil maximálny vymeriavací základ pre výpočet zdravotných odvodov. Získa takto desiatky miliónov eur, ktoré pôjdu do obnovy nemocníc, najmä bratislavských. Tie sa totiž nemôžu uchádzať o eurofondy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice #Tomáš Drucker