Akreditačná komisia pri Čistom dni počká na políciu

Verdikt o osude resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante sa odkladá. O tom, či mu zostane akreditácia, mala v stredu rozhodnúť Akreditačná komisia ministerstva práce. K výsledku však nedošla. Komisia chce počkať na závery policajného vyšetrovania.

25.05.2017 07:00
debata (6)

„Komisia zatiaľ nemá v rukách zásadné informácie, ktoré by viedli ku konečnému rozhodnutiu,“ komentoval stredajšie rokovanie hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Pripomenul, že ešte je otvorené policajné vyšetrovanie a komisiu zaujímajú výsledky. Stuška doplnil, že podľa polície by mohli byť známe až koncom tohto roka.

Hovorca rezortu uviedol, že komisia zasadá pravidelne každý mesiac a o dianie v Čistom dni sa bude aj naďalej zaujímať, aj keď opäť nepadne definitívne stanovisko.

Minulý mesiac komisia na zasadnutie pozvala riaditeľa centra Petra Tománka a jeho manželku, zriaďovateľku Zuzanu. Žiadala od nich ďalšie informácie. „Vypočuli nás, komisiu zaujímalo, v akom stave sú deti, v akých fázach resocializácie sa nachádzajú, čo nepovažujem za podmienku, ktorá by mohla mať výrazný vplyv na udelenie alebo odobratie akreditácie,“ povedal Tománek s tým, že komisii predložili niekoľkostranovú správu.

Akreditačná komisia odporučila zrušiť akreditáciu Čistému dňu ešte v septembri minulého roka v súvislosti s podozreniami, že v centre došlo k sexuálnemu zneužívaniu klientky a týraniu chovancov.

Minister Ján Richter (Smer) nariadil hĺbkovú kontrolu. Po nej vyhlásil, že neexistovali žiadne skutočnosti ani podmienky, ktoré by viedli k zákonnému spôsobu odňatia akreditácie. Začiatkom apríla pre Čistý deň čelil v parlamente odvolávaniu, ktoré ustál.

Tománek v tejto súvislosti poukázal, že zatiaľ pre nich dobre dopadli všetky kontroly, ktoré boli vykonané, či už išlo poslanecké, hygienikov, alebo z ústredia práce.

Na ktoré závery policajného vyšetrovania plánuje komisia čakať, nie je jasné. Nedoriešených je viacero trestných oznámení, ktoré sa týkajú dvoch káuz. Prvá súvisí s podozreniami ohľadom zneužívania klientov, túto tému otvorila opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS).

Druhá aféra sa týka opozičného politika Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý posielal sexuálne správy cez sociálnu sieť vtedy len 15-ročnej klientke centra Simone, ktorá je už dnes dospelá.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza zneužívania v Galante #Čistý deň #kauza Čistý deň