Rozhodnutie sudcov môže ovplyvniť jesenné voľby

Výsledok, ktorý celú justíciu prekvapil. Zo súboja dvoch sudcovských organizácií vyšlo víťazne Združenie sudcov Slovenska, ktorého nominanti do Súdnej rady uspeli všetci. Porážku utrpela skupina Za otvorenú justíciu, nepodarilo sa jej získať ani jednu stoličku. O výsledkoch volieb do Súdnej rady denník Pravda ešte v utorok informoval ako prvý.

24.05.2017 20:00
súdna rada, Foto: ,
Mená nových členov Súdnej rady oznámil predseda hlavnej volebnej komisie Pavol Tomáš.
debata (62)

Po utorňajších voľbách sa v 18-miestnej rade vymení 8 členov, vyberali ich sudcovia na celom Slovensku. Až šesť z nich nominovalo Združenie sudcov Slovenska (ZSS). To je známe podporou bývalého ministra spravodlivosti a exšéfa Najvyššieho súdu Štefana Harabina, ktorý dlhé roky rozdeľoval justíciu.

Výsledky v stredu oznámil predseda hlavnej volebnej komisie Pavol Tomáš. Najúspešnejším kandidátom sa stal Miloš Kolek z Krajského súdu v Prešove, ktorého volilo 677 sudcov. Sudkyňa Najvyššieho súdu Lenka Praženková získala len o päť hlasov menej. Sudcovia si medzi svojich zástupcov ďalej vybrali Eriku Zajacovú z Krajského súdu v Trenčíne, Martina Michalanského z Krajského súdu v Košiciach, Marcelu Kosovú z Krajského súdu v Bratislave, Jána Burika z Krajského súdu v Žiline, Pavla Pileka z Krajského súdu v Nitre a bývalého štátneho tajomníka Štefana Harabina Daniela Hudáka z Najvyššieho súdu.

Prezidentka združenia Za otvorenú justíciu (ZOJ) Katarína Javorčíková sama aj kandidovala. Presvedčila iba 285 sudcov. Najväčšiu podporu našla v Bratislave, kde pôsobí na krajskom súde. Javorčíková považuje nezvolenie čo i len jedného ich nominanta za zlyhanie a plánuje vyvodiť osobnú zodpovednosť.

„Tento výsledok je aj správou, že ZOJ svojou doterajšou prácou a hodnotovým zameraním nedokázalo v súčasnom zložení získať dostatočnú podporu v sudcovskom zbore. Ako prezidentka združenia z výsledku volieb vyvodím osobnú zodpovednosť a v najbližšom čase k tomu vydáme oficiálne vyjadrenie,“ uviedla v stanovisku Javorčíková.

Sudcovia zvolení za členov Súdnej rady Miesto výkonu funkcie sudcu Počet získaných hlasov
Kolek Miloš Krajský súd v Prešove 677
Praženková Lenka Najvyšší súd SR 672
Zajacová Erika Krajský súd v Trenčíne 636
Michalanský Martin Krajský súd v Košiciach 616
Kosová Marcela Krajský súd v Bratislave 611
Burik Ján Krajský súd v Žiline 608
Pilek Pavol Krajský súd v Nitre 603
Hudák Daniel Najvyšší súd SR 561

Bratislavskí členovia tejto skupiny by sa mali stretnúť dnes, aby sa dohodli, kedy zvolajú zasadnutie. Na ňom plánuje prezidentka združenia ponúknuť rezignáciu na funkciu vo vedení. Zároveň sa tam má rozhodnúť o ďalšom postupe združenia a o novom prezidentovi. Kto Javorčíkovú môže vymeniť, zatiaľ nie je známe.

Šéfa konkurenčného Združenia sudcov Slovenska Jána Sopoligu výsledok volieb teší. Pochybuje však, že dôvera verejnosti v justíciu sa zvýši výlučne kvalitným výkonom súdnictva a predkladaním opodstatnených návrhov členmi Súdnej rady.

„Vyslovujem presvedčenie, že sústavnou vzájomnou komunikáciou zvolených členov Súdnej rady s orgánmi sudcovskej samosprávy, správy súdov i nášho združenia sa reálne umožní včasné riešenie pri odstraňovaní viacerých nedostatkov podmienok výkonu súdnictva v prospech občanov,“ povedal Sopoliga, ktorý verí, že ich riešenia budú rešpektovať vláda aj parlament.

Nezvolení sudcovia Miesto výkonu funkcie sudcu Počet získaných hlasov
Šikuta Ján Najvyšší súd SR 398
Hrubala Ján Špecializovaný trestný súd 368
Javorčíková Katarína Krajský súd v Bratislave 285
Glezgová Kristína Okresný súd v Lučenci 285
Kontríková Daša Krajský súd v Trnave 275
Gavalec Miroslav Najvyšší súd SR 240
Paluda Peter Najvyšší súd SR 176
Mikluš Jozef Krajský súd v Banskej Bystrici 151
Snopčoková Anna Krajský súd v Banskej Bystrici 146

Ponuka ZOJ, ktorej je Dušan Čimo členom, nenašla podľa neho patričný ohlas vo voličskej základni. Čimo, ktorý je zároveň členom Súdnej rady, budúcim kolegom pogratuloval. Či sa podarí v novom zložení zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva, Čimo predpovedať nechcel.

„Je tam isté spektrum kandidátov, ktorí môžu mať potenciál vykročiť z tieňa okolností tejto voľby,“ poznamenal Čimo. Bývalý podpredseda Ústavného súdu Eduard Bárány zhodnotil, že mediálna hlasitosť, ktorou disponovalo ZOJ, neodzrkadľovala ich reálnu podporu.

"Združenie sudcov Slovenska má oveľa väčšiu členskú základňu a v týchto voľbách ukázalo, že si vie získať podporu svojich členov,“ konštatoval Bárány. Od novej rady očakáva, že sa postará o vnútorný zmier. „Súdna rada by sa mala pokúsiť o ukľudnenie vnútorného napätia, tak ako sa to stalo po zvolení pani Bajánkovej za predsedníčku rady,“ mieni Bárány.

Hlasovanie celkovo

  • Počet sudcov, ktorí si prevzali hlasovacie lístky: 1 195
  • Počet odovzdaných hlasovacích lístkov: 1 195
  • Počet platných hlasovacích lístkov: 1 184
  • Počet neplatných hlasovacích lístkov: 11

Výsledok volieb prekvapil Petra Wilflinga z nadácie Via Iuris. Očakával, že budú zvolení zástupcovia oboch názorových prúdov. Postoje tých kandidátov, ktorí prešli voľbami, nie sú podľa neho verejne príliš známe.

„Slovenskí sudcovia vyslali prekvapivý signál a treba sa nad ním zamyslieť a analyzovať ho. Dúfame, že novozvolení členovia Súdnej rady budú riešiť akútny problém nedôveryhodnosti súdnictva. Súdna rada okrem výkonu významných právomocí aj výrazne ovplyvňuje atmosféru v súdnictve, nastavuje očakávania vo vzťahu k všetkým sudcom. Podľa jej prístupu budú aj sudcovia prispôsobovať svoje konanie a nastavuje etické štandardy správania sudcov, a preto by mala byť morálnou autoritou,“ zdôraznil Wilfling.

Zvolení sudcovia si 1. júna prevezmú za prítomnosti najvyšších ústavných činiteľov osvedčenia o zvolení. Svojich pozícií sa ujmú po skončení mandátu terajších členov. Ich 5-ročné funkčné obdobie sa skončí 30. júna, medzi nimi je aj šéfka Súdnej rady Jana Bajánková. V súčasnom zložení zasadne rada naposledy 26. júna.

Až do zvolenia nového predsedníctva, ktoré sa má udiať v septembri, povedie radu jej najstarší člen, ktorým je nominant bývalej vlády Ján Havlát.

Eduard Bárány pripomenul, že septembrové voľby predsedu a podpredsedu rady ovplyvní tohtotýždňový výber nových členov rady. „Predpokladám, že členovia volení sudcami sa postarajú o stabilitu rady a vyberú za predsedu niekoho spomedzi seba,“ odhadol ústavný právnik.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada