Čižnár dal návrh na rozpustenie Kotlebovej strany

Fašistická a extrémistická strana nemôže byť súčasťou verejného priestoru. Generálna prokuratúra prijala vo vzťahu ku kotlebovcom kľúčové rozhodnutie, žiada Najvyšší súd, aby ich stranu rozpustil. V prípade Mariana Kotlebu by tak išlo už o jeho druhú politickú stranu, ktorá bola zrušená pre fašistickú ideológiu.

25.05.2017 12:29 , aktualizované: 19:10
debata

„Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky, zákony a medzinárodné zmluvy,“ uviedla Generálna prokuratúra. Podľa prokuratúry cieľom tejto strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike.

Teraz je na Najvyššom súde, či podaniu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára vyhovie. Prokuratúra evidovala vyše 170 podaní s požiadavkou podať Najvyššiemu súdu návrh na rozpustenie ĽS NS pre jej fašistické, xenofóbne a extrémistické prejavy.

Politológ Tomáš Koziak považuje návrh generálneho prokurátora za pozitívny signál, pretože ĽS NS vyjadruje názory smerujúce „k demontáži demokratického zriadenia“. „Možno sledovať, že odkedy sa ĽS NS dostala do parlamentu, rétorika jej predstaviteľov je ešte extrémnejšia a využívajú naplno svoju prítomnosť v médiách,“ zhodnotil politológ.

Kotlebovci v parlamentných voľbách získali osem percent hlasov a obsadili v Národnej rade 14 poslaneckých kresiel. Ak by súd stranu rozpustil, jej poslanci v parlamente zostanú. Zanikol by im však poslanecký klub a ďalej by fungovali ako nezaradení.

V prípade, že by súd niektorého z poslancov odsúdil za úmyselný trestný čin, o mandát by prišiel. Namiesto neho by už nový poslanec za túto stranu do snemovne nenastúpil, pretože strana bola rozpustená. Parlament by nemal plný počet 150 poslancov. Z extrémizmu sú v súčasnosti obvinení dvaja poslanci ĽS NS Milan Mazurek a Stanislav Mizík.

ĽS NS sa nechcela vyjadrovať k podaniu Čižnára, kým si nenaštuduje spis na súde. Podpredseda strany Milan Uhrík pre TA 3 povedal, že sa budú snažiť obhájiť svoju existenciu, „ale politickej činnosti sa len tak ľahko nevzdáme“.

Politológ Koziak zdôraznil, že ak by nedošlo k zákazu ĽS NS, pôjde o obrovský problém. „Ľudia ako Kotleba alebo Mazurek budú mať čierne na bielom podpísané rozhodnutím Najvyššieho súdu, že to, čo robia, je v súlade s platným právom a môžu v tom pokračovať ďalej. Ich rétorika bude ešte extrémnejšia," povedal politológ.

Na Generálnu prokuratúru začala verejnosť návrhy na zrušenie ĽS NS podávať najmä po parlamentných voľbách 2016. Čižnár sa vlani v lete vyjadril, že ak dá návrh na Najvyšší súd, „tak to musí sedieť“. „Musí to byť pripravené tak, aby sme sa neblamovali na súde,“ poznamenal.

Podľa našich informácií Generálna prokuratúra si vyžiadala pred podaním návrhu podklady od znalcov, historikov, mala tiež informácie od polície o činnosti ĽS NS.

Občiansky aktivista Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv Čižnárovu iniciatívu víta. „Právne dôvody podľa renomovaných právnikov sú naplnené viac než dosť. Skôr je tam otázka, prečo to tak dlho trvalo,“ uviedol.

Podľa Weisenbachera by mal súd zohľadniť výroky predstaviteľov strany, najmä jej vedenia, ktoré povedali ako názor politickej strany alebo boli súčasťou programu strany, či zazneli v parlamente v rámci výkonu poslaneckej funkcie, prípadne v regiónoch Slovenska.

Škandalózne činy kotlebovcov v uplynulých troch rokoch

  • v auguste 2015 sa prevalila kauza okolo zrušeného medzinárodného festivalu Dni tanca. Banskobystrický župan Marian Kotleba zastavil dotáciu 20-tisíc eur, ktoré ministerstvo kultúry poskytlo na jeho organizáciu.
  • v marci 2016 Kotleba ako župan prerušil v Brezne prebiehajúce ochotnícke predstavenie, ktoré si sám objednal pri príležitosti oceňovania učiteľov. Dôvodom mali byť použité nadávky.
  • v marci 2016 prišiel poslanec ĽS NS Peter Krupa so zbraňou do parlamentu. Všimli si ju službukonajúci policajti, ktorým ju pri vchode odovzdal. Zadržaný zbrojný pas a šesť legálne držaných strelných zbraní mu vrátili po zopakovaných psychotestoch.
  • v apríli 2016 začali kotlebovci a ich prívrženci v zelených tričkách svojvoľne hliadkovať vo vlakoch. Zdôvodňovali to údajnou ochranou cestujúcich. Železnice preto menili prepravný poriadok, upravoval sa aj zákon o dráhach. Neskôr kotlebovci šírili nepravdivú správu o pokuse znásilnenia vo vlaku.
  • v máji 2016 začala polícia trestné stíhanie poslanca ĽS NS Krupu za výroky na sociálnej sieti.
  • v októbri 2016 poslanci ĽS NS Milan Mazurek a Stanislav Mizík sa v parlamente nenávistne vyjadrovali voči islamu. Za výroky sa neospravedlnili, dostali najvyššiu možnú pokutu 1¤000 eur. V súčasnosti sú obvinení z extrémizmu. Mizík za osočujúce výroky na adresu osobností, ktoré ocenil prezident Andrej Kiska. Mazurek za hanlivé výroky na adresu Rómov, ktoré povedal v žilinskom rádiu.
  • v októbri 2016 poukázal aktivista Miroslav Dragun z Inštitútu na rozvoj Bratislavského kraja na možné zneužitie štátnych peňazí v prípade nehnuteľnosti, ktorú v auguste 2016 kúpila ĽS NS v banskobystrickej časti Jakub. Stále sú pochybnosti, či vila slúži ako súkromné bývanie jej šéfa, alebo ako stranícke sídlo.
  • od novembra 2016 zneužívali kotlebovci charitu na propagáciu nacistickej symboliky. Viacerým rodinám v núdzi darovali niekoľko šekov so skrytými odkazmi vraj v náhodných sumách

(1 488 eur, 2 028, eur 777 eur). Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Weisenbacher pripomenul, že Inštitút ľudských práv bol medzi prvými, ktorí sa obrátili na Generálnu prokuratúru so žiadosťou o zrušenie ĽS SNS. „Pár dní po voľbách sme na našom webe sprístupnili možnosť zasielať takéto žiadosti a medzičasom ich bolo vyše 30-tisíc,“ dodal. V politických debatách sa špekuluje, čo bude znamenať návrh na rozpustenie ĽS NS.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na sociálnej sieti uviedla, že Čižnárov návrh vyvolá vo verejnosti diskusiu, či kotlebovcom pomôže, alebo uškodí. „Tento typ politických úvah ale nemôže byť motívom pre konanie súdu a ani generálneho prokurátora. Súd v konečnom dôsledku musí rozhodnúť len na základe práva a takto to má v demokratickej spoločnosti byť. Keď raz nejaká právna úprava platí, tak sa má aj uplatňovať,“ konštatovala ministerka.

Faktom je, že prienik extrémistov do verejného života zatiaľ súdy na Slovensku nezastavili. V roku 2006 Najvyšší súd rozpustil Kotlebovu Slovenskú pospolitosť, Kotleba sa však so svojimi pobočníkmi presunul do novej strany. Špekuluje sa, že Kotleba má aj teraz v zálohe pripravené nové strany a do niektorej z nich prejde. "Ak to urobí, čo zrejme áno, bude to tá istá strana, len s iným názvom,“ povedal Koziak.

Takejto situácii, teda prechodu kotlebovcov do novej strany, je však možné zabrániť zmenou zákona. Práve SNS zrejme na jeseň predloží novelu zákona o politických stranách. Podľa našich informácií sú úvahy, že by sa štatutári, resp. predstavitelia politických strán, ktoré Najvyšší súd zakázal, nemohli opätovne uchádzať o volené funkcie.

Aktivista Weisenbacher v tejto súvislosti poukázal na to, že v krajinách západnej Európy sa už vysporiadali s riešením, ku ktorému sa kotlebovci chystajú uchýliť. „Ak sa stane, že je rozpustená strana, tak jej vysokí predstavitelia alebo ľudia, ktorí vykonávali mandát na základe kandidátky takejto strany, niekoľko rokov nemôžu aktívne kandidovať, ale ani voliť. Je na parlamente, či takto prísny zákon prijme. Takáto možnosť nám však v zákone chýba,“ uzavrel Weisenbacher.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Marian Kotleba #ĽS NS