Bárány o zrušení ĽS NS: Dôkazné bremeno bude na prokuratúre

Ústavný právnik Eduard Bárány v rozhovore pre Pravdu hovorí, že zrušenie Kotlebovej ĽS NS v konaní pred Najvyšším súdom môže ovplyvniť samotná činnosť strany a jej propaganda.

25.05.2017 20:00
debata (545)

Dá sa predpokladať, že Najvyšší súd vyhovie návrhu generálneho prokurátora ĽS NS zrušiť?

Netrúfam si to veštiť. Bude to otázka náročného skutkového dokazovania.

Čo bude kľúčové pri rozhodovaní Najvyššieho súdu?

Záleží, čo bude skutkovo preukázané z tvrdenia Generálnej prokuratúry, že strana porušuje ústavu, zákony a medzinárodné zmluvy. Nepoznám spis, neviem, čo Generálna prokuratúra zhromaždila.

Ak nie priamo program ĽS NS, čo môže ovplyvniť zrušenie strany? Môže ísť napríklad o verejné vyjadrenia predstaviteľov strany na sociálnych sieťach, verejných akciách či v parlamente?

Pôjde o činnosť strany, jej propagandu. Teda to, čo hlása, môže byť predmetom posudzovania súdu. Pôjde o vyhlásenia predstaviteľov strany, nejaký výrok predstaviteľa vidieckej organizácie strany by asi nestačil.

Čo, naopak, môže zavážiť pri odmietnutí podania prokuratúry?

Že by sa nepreukázalo, čo tvrdí prokuratúra vo svojom návrhu. V tomto smere to bude pripomínať trestné konanie. Dôkazné bremeno bude na prokuratúre.

Ešte sa nestalo, že by Najvyšší súd zrušil parlamentnú stranu. Čo hovorí v takomto prípade ústava?

Poslanci ĽS NS by zostali v parlamente.

Ak by aj Najvyšší súd ĽS NS zrušil, čo v prípade, že poslanci prejdú do inej strany alebo si založia novú?

Už sa to v minulosti stalo a Najvyšší súd už raz zrušil politickú stranu, ktorej vedúcim predstaviteľom bol Marian Kotleba, následne jej členovia ovládli iný politický subjekt. Neskôr potom zmenili názov pôvodnej strany a dostali sa do parlamentu.

Ak by však súčasní predstavitelia ĽS NS ovládli inú stranu alebo založili nový subjekt, nemal by generálny prokurátor znovu zasiahnuť?

Už sme dosť ďaleko, momentálne začína konanie o návrhu generálneho prokurátora. Nie je to otázka, ktorá by momentálne bola na stole.

© Autorské práva vyhradené

545 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Eduard Bárány #ĽSNS