Prezident Kiska otvoril bezpečnostnú konferenciu GLOBSEC v Bratislave

Príhovormi prezidenta Andreja Kisku a jeho poľského kolegu Andrzeja Dudu, ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a čestného prezidenta Globsecu Rastislava Káčera sa v piatok na obed začína 12. ročník bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2017. Tá v Bratislave privíta zhruba 1 300 hostí zo 70 krajín sveta.

26.05.2017 10:00 , aktualizované: 12:55
debata (44)

Otázku, ako sa vieme adaptovať na budúcnosť, sa pritom bude na konferencii snažiť zodpovedať približne 150 rečníkov. Medzi nimi sú štyria prezidenti, traja premiéri, 12 ministri zahraničných vecí. Globsec však tento rok nie je iba politickým fórum, ale ponúka mix hostí z politiky a oblasti inovácií.

Prezident Kiska: EÚ a NATO sú inštitúcie, na ktorých stojí naše prežitie

Demokracia v našich západných inštitúciách ako Európska únia a Severoatlantická aliancia, nepriatelia, ktorí sa miešajú do našich záležitostí a voľby, ktoré sa stali hrou o prežitie demokracie sú veci, ktoré znepokojujú prezidenta Andreja Kisku. Vyplýva to z jeho otváracieho prejavu.

EÚ a NATO sú inštitúcie, na ktorých stojí naše prežitie. Európska únia nie je iba obchodná sféra, ale najdôležitejší projekt mieru a prosperity v histórii nášho kontinentu,“ povedal Kiska v príhovore s tým, že naše hodnoty tvoria základ toho, čím sme.

Posledné voľby nám podľa prezidenta pripomenuli, aká krehká naša demokratická spoločnosť môže byť, ak je pod tlakom nespokojných voličov, protizápadnej propagandy a slabej odpovede politických lídrov. „Myslím, že poviem za všetkých, že už sme sa poučili z našich chýb. Boli sme svedkami mnohých pokusov napadnúť naše demokratické spoločnosti. Nie je žiaden dôvod hrať ruskú ruletu o konci NATO, EÚ, Západu zakaždým, čo naši voliči hlasujú.

Hlavná téma: Adaptácia na budúcnosť

„Hlavná téma konferencie je adaptácia na budúcnosť. Vnímame a vidíme, že tá dynamika zmien v medzinárodnom prostredí, aj pokiaľ ide o technologické zmeny, je exponenciálna. Naše západné inštitúcie nie sú často schopné adaptovať sa takou istou dynamikou, tie nožnice sa potom otvárajú a vznikajú rôzne problémy. Práve toto je tá kľúčová téma – definovať hlavné trendy, ktoré prichádzajú aj z technologického sektora, aj z medzinárodného politického prostredia a akým spôsobom by sa mali naše inštitúcie na tieto nové zmeny adaptovať,“ vysvetlil zakľadateľ Globsecu Róbert Vass.

Diskusie budú zamerané na štyri hlavné témy

Ako priblížil, diskusie sa budú niesť v duchu štyroch hlavných tém. Nimi sú štvrtá industriálna revolúcia a čo to znamená pre ekonomiku, politické väzby a politiku. Druhá téma rieši, či je demokracia schopná prežiť informačnú revolúciu, kde produkovať správy môže každý, kto má mobil v ruke a stierajú sa rozdiely medzi pravdou a lžou, teda, či je demokracia schopná v rámci svojej vnútornej dynamiky na toto reagovať a adaptovať sa. Treťou témou je adaptácia inštitúcií ako EÚ a NATO na nové prostredie po brexite a zvolení Donalda Trumpa. Štvrtá téma je globalizácia verzus protekcionizmus.

„Teším sa, že máme dobrý mix nielen politických lídrov, máme štyroch prezidentov, troch premiérov, 12 ministrov zahraničných vecí z významných krajín ako napríklad Turecko. Ale máme aj vizionárov, expertov na inovácie, ktorí povedia, čo to znamená pre politikov a pre náš svet,“ povedal Vass. Podobné preferencie má aj čestný riaditeľ Globsecu Rastislav Káčer. „Teším sa na tých rečníkov, ktorí nám pomôžu lepšie pochopiť, čo sa dnes vo svete deje. Všetci cítime, že sa niečo deje, čo je bezprecedentné. Všetci máme pocit, že kolotoč tohto sveta je rýchlejší a menej tomu rozumieme,“ vysvetlil Káčer s tým, že aj to je dôvodom, prečo sa šíri hystéria, populizmus, extrémizmus.

„Najprv potrebujeme pochopiť, kam tento svet ide, o čom táto zmena je, prečo sa tento kolotoč tak točí, aby sme dokázali povedať, akým spôsobom sa tomu prispôsobiť. V tohtoročnom programe nájdete niekoľko takých momentov,“ uviedol Káčer s tým, že o tom nemusia rozprávať iba vysokopostavení politici. „Celý motív Globsecu je o našej schopnosti prispôsobiť sa. Prispôsobíte sa a dokážete prežiť. Na takéto panely sa najviac teším, viac ako na prejavy politikov,“ dodal Káčer.

GLOBSEC nebude len o bezpečnosti

Podľa Vassa je veľké pozitívum, že konferencia nebude iba bezpečnostná, ale aj strategická, teda že sa bude venovať aj témam ako inovácie, technológie. „Je to nevyhnutný trend do budúcnosti. Doteraz sme sa sústredili na veľmi horúce politické témy, ktoré treba hasiť a riešiť teraz, tento rok. Ale zistili sme, že pokiaľ nediskutujeme o dlhodobejších trendoch, o tých, ktoré nám prináša obrovská dynamika, ktorá prichádza zo súkromného sektora, tak nám odchádza jeden z hlavných bodov, na čo sa musíme prispôsobiť,“ vysvetlil Vass s tým, že vidíme, aký obrovský dopad majú sociálne siete napríklad na politickú dynamiku. „Keď o tomto nebudeme diskutovať, tak nebudeme schopní reagovať na tieto zmeny. Trendy nie sú diktované štátmi, ale aj súkromným sektorom.

Do Bratislavy príde pár hodín po skončení summitu Severoatlantickej aliancie zástupkyňa šéfa NATO Rose Gottemoellerová. Predseda Európskej rady Donald Tusk vystúpi v paneli spoločne s premiérmi SR a ČR Robertom Ficom a Bohuslavom Sobotkom. Medzi vplyvných hostí patrí aj estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová, chorvátska hlava štátu Kolinda Grabar-Kitarovićová.

Záujem bude podľa organizátorov aj o tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Çavuşoglu či jeho ukrajinského kolegu Pavla Klimkina. Náročné bolo dostať do Bratislavy delegáciu z Washingtonu. Na konferenciu príde poradkyňa amerického viceprezidenta Mika Penca Andrea Thompsonová či predseda senátneho výboru pre vnútornú bezpečnosť Ron Johnson. Po prvýkrát príde aj významný zástupca Ruska, podpredseda zahranično-politického výboru Dumy Vjačeslav Nikonov.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #GLOBSEC