Statik stále popiera vinu za zrútenie budovy v komplexe 3nity

Statik Ján Tomčáni sa mal vo štvrtok opäť postaviť pred Okresný súd. Podľa obžaloby má byť zodpovedný za chybný statický posudok 5-podlažnej budovy, ktorá bola súčasťou komplexu 3nity v širšom centre hlavného mesta. Tá sa zrútila v júli 2012.

26.05.2017 14:00
zrutena budova, bratislava, 3nity Foto:
Päťpodlažná budova, ktorá bola súčasťou komplexu 3nity v Bratislave, sa zrútila v júli 2012.
debata (2)

Samotné hlavné pojednávanie sa skončilo skôr, ako sa začalo, súd konanie odročil pre nedoručenie obžaloby poškodenej strane. Statik svoju vinu včera poprel. Kto alebo aká konkrétna spoločnosť teda za problémové domy nesie zodpovednosť, povedať odmietol. „Za normálnych okolností by sa budovy zrútiť nemali, mám na mysli dodržanie dokumentácie a potrebných postupov,“ načrtol možné príčiny pádu.

Tomčáni sa ešte v marci tohto roku dozvedel verdikt, keď ho súd uznal vinným a uložil mu trest na 30 mesiacov s podmienečným odkladom na päť rokov. Trestný rozkaz napadla prokuratúra, ktorá žiada vyšší trest, a súd tak musel vytýčiť nové hlavné pojednávanie.

S 30-mesačným podmienečným trestom by sám Tomčáni súhlasil. „Rozhodnúť musí súd, ja sám by som možno aj tento trest prijal, len z toho dôvodu, aby som mal konečne pokoj,“ uzavrel Tomčáni. Jeho právny zástupca dôvody odročenia konkretizovať nevedel, podľa neho mohlo prísť k chybe pri zasielaní dokumentov poškodenej strane.

Rozsudok padne pravdepodobne v auguste

Hlavné pojednávanie súd odročil na august 2017, keď sa očakáva definitíva ohľadom rozsudku. Podľa odborníka na trestné právo, ktorý si neželala uviesť meno, môže byť statik rád, že je súdený za prečin. Ide totiž o menej závažnú trestnú činnosť, v prípade preklasifikovania na závažný trestný čin všeobecného ohrozenia by mu hrozilo až desať rokov odňatia slobody.

Podpis statika je však na viacerých projektoch. Tomčáni vypracoval posudok aj na bussines centrum Apollo, ktoré tiež hlásilo problémy. Hrozilo reťazové zrútenie celej budovy, nájomníci sa už dávnejšie stihli vysťahovať na odporúčanie majiteľa komplexu. Ďalším projektom s chybným statickým posudkom bola novostavba v Piešťanoch, v ktorej praskali betónové steny. Po viacerých rekonštrukciách sa obyvatelia do budovy nakoniec opätovne nasťahovali.

„V Piešťanoch existujú aj iné posudky, a všade, kde sa používajú priečky z takzvaného ytongu, praskajú steny, pokiaľ to stavebníci dvakrát nezasieťkujú. V prípade Apollo bussines centra nemám žiadne informácie ohľadom statických problémov, mňa osobne nikto nekontaktoval okrem médií,“ bránil sa Tomčáni. Podľa neho sa ľudia z rizikových budov odsťahovali zbytočne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #budova #statika #zrútená budova #Apollo #Centroom