Podporujeme členstvo Turecka v EÚ, tvrdí Lajčák

Vzájomné vzťahy SR a Turecka sú výborné a nemáme medzi sebou žiadne otvorené otázky. Po spoločnom rokovaní so svojím rezortným kolegom Mevlütom Çavuşoglom to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

26.05.2017 15:26 , aktualizované: 17:18
lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (119)

Ako ďalej dodal, Slovensko podporuje vstup Turecka do Európskej únie a Turecko sa k tomuto cieľu otvorene hlási. Prístupový proces je však momentálne podľa Lajčáka zablokovaný a po minuloročnom pokuse o prevrat v Turecku sa vzťahy jeho vedenia a únie zhoršili. To podľa nášho ministra zahraničia treba riešiť, pričom tohtotýždňové rokovanie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana so zástupcami EÚ a NATO dáva v tomto smere dobrý signál.

„Členstvo v únii nie je zásluhové, je založené na splnení náročných kritérií,“ povedal Lajčák s tým, že kto však tieto kritéria splní, má nárok na členstvo. Zároveň ocenil, že Turecko dodržuje dohodu, ktorú v marci minulého roku uzavrelo s úniou o riešení problému migrácie.

Çavuşoglu poďakoval Slovensku, že v čase pokusu o prevrat v júli 2016 podporilo demokraticky zvolenú tureckú vládu. Lajčák bol pritom podľa neho jeden z prvých zahraničných predstaviteľov, ktorý sa s ním po potlačení pokusu skontaktoval. Vzájomné vzťahy SR a Turecka taktiež označil za výborné, aj keď by sa podľa neho dal zlepšiť vzájomný obchod.

„Z vašej strany vítame aj konštruktívnu kritiku,“ povedal na adresu SR. Çavuşoglu zároveň zdôraznil, že Turecko je integrálnou súčasťou Európy. „O členstvo v zjednotenej Európe sa Turecko snažilo ešte skôr, ako som sa narodil, a narodil som sa v roku 1968,“ dodal s tým, že integračné snahy Turecka siahajú až na začiatok 60-tych rokov.

Obaja politici sa venovali aj cyperskej otázke, Rusku, Ukrajine, dotkli sa i témy Blízkeho východu.

Turecký minister potvrdil, že aj počas stretnutia so slovenským premiérom Robertom Ficom sa zhodli na tom, že v rámci bilaterálnych vzťahov nie sú otvorené otázky. „Využijeme aktuálne mechanizmy medzi oboma krajiny, aby sme zvýšili vzájomný obrat zahraničného obchodu,“ zdôraznil Čavušoglu.

Ocenil podporu Slovenska a osobnú angažovanosť ministra Lajčáka. „Privítame konštruktívnu kritiku a  pripomienku z vašej strany. Vieme, že sa za tým nič neskrýva,“ dodal. Štvrtkové stretnutie tureckého prezidenta Recept Tayyipa Erdogana s predstaviteľmi EÚ označil za veľmi užitočné a plodné. Myslí si však, že k Turecku by sa malo pristupovať ako k rovnocennému partnerovi.

Čavušoglu si uvedomuje, že aj Turecko má svoje povinnosti, tie by si však mala plniť aj EÚ nielen voči jeho krajine, ale napríklad aj voči západnému Balkánu. „Na to, aby sa EÚ stala globálnym aktérom, mala by revidovať niektoré zo svojich nefunkčných politík,“ dodal.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #Turecko #Miroslav Lajčák