SaS: Obžalovanie Rybaniča je dôkazom, že vláda prenasleduje odhaľovačov korupcie

Asistent poslanca NR SR Jozefa Rajtára za stranu Sloboda a Solidarita Filip Rybanič, ktorý si podľa obvinení pozrel v banke účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka a bývalého ministra dopravy Jána Počiatka, pôjde pred súd.

26.05.2017 16:28
Jozef Rajtár
Poslanec NR SR za stranu SaS Jozef Rajtár.
debata (26)

„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry podal návrh na podanie obžaloby pre zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Už bol doručený na Krajskú prokuratúru v Nitre,“ povedal pre agentúru SITA hovorca Prezídia policajného zboru Martin Wäldl.

Na obžalovanie reagovala aj strana Sloboda a Solidarita (SaS). „Obžalovanie považujeme za dôkaz toho, že za súčasnej vlády sa prenasledujú tí, ktorí odhaľujú korupciu a nie tí, ktorí ju páchajú,“ píše v stanovisku hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. „Veľmi zvláštne je už len to, že informáciu o obžalovaní dostali médiá skôr ako samotný obžalovaný, resp. jeho právny zástupca,“ uviedol poslanec za SaS Jozef Rajtár.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka „je to zo strany vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka výstraha pre všetkých, ktorí by chceli reálne odhaľovať korupciu, že im ‚naši‘ ľudia pôjdu tvrdo po krku. Pred súd sa má postaviť človek, vďaka ktorému celá spoločnosť stála tvárou v tvár lžiam ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Ukázalo sa, že Bašternákove 12-miliónové ‚kešu‘ neobhajoval minister Kaliňák z nejakého rozmaru, ale preto, že Bašternák je jeho obchodný partner“. SaS dúfa v spravodlivý súd a verí, že Filip Rybanič svoju nevinu obháji. „Zároveň s väčším záujmom budeme sledovať, pod akou legendou orgány činné v trestnom konaní vyvinia Ladislava B. a Roberta K.,“ dodali liberáli.

Filip Rybanič čelí obvineniam z porušenia bankového tajomstva, pretože médiám poskytol údaje z účtov ministra vnútra Roberta Kaliňáka a bývalého ministra dopravy Jána Počiatka.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Jozef Rajtár #Filip Rybanič #SASKA