Lajčák nemá právo podporovať vstup Turecka do EÚ, tvrdí Štefanec

Proti vyhláseniam ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý v piatok po stretnutí so svojim tureckým partnerom Mevlütom Çavuşoglu podporil v mene Slovenskej republiky vstup Turecka do Európskej únie protestuje europoslanec Ivan Štefanec (EPP, KDH).

27.05.2017 10:37
Ivan Štefanec, Foto: ,
Europoslanec Ivan Štefanec.
debata (30)

Štefanec, ktorý bol v minulosti predsedom Výboru NR SR pre európske záležitosti, si myslí, že Lajčák na to nemal právo. Europoslanec však priznáva, že vzťahy s Ankarou treba budovať, ale na celkom inom základe ako plného členstva.

„Turecký politický systém začal po neúspešnom pokuse o puč a ústavnom referende vykazovať všetky znaky autoritatívneho režimu a taký do Európskej únie nepatrí,“ uviedol Štefanec a pripomenul, že minulý rok v novembri Európsky parlament prijal uznesenie, že ak Ankara neprestane s represáliami, tak EP žiada zastavenie prístupových rokovaní.

„Žiaľ, odvtedy sa útoky na novinárov, sudcov, učiteľov a demokraciu ako takú len zhoršili. Miroslav Lajčák sa mal pred týmto vyjadrením poradiť s Národnou radou Slovenskej republiky, alebo aspoň s Výborom pre európske záležitosti,“ myslí si europoslanec. Ako dodal, vzťahy medzi Európou a Tureckom treba budovať, ale na celkom inom základe, mimo plného členstva.“

V piatok na tlačovej konferencii minister Lajčák informoval, že vzájomné vzťahy SR a Turecka sú výborné a nemáme medzi sebou žiadne otvorené otázky. Ako ďalej dodal, Slovensko podporuje vstup Turecka do Európskej únie a Turecko sa k tomuto cieľu otvorene hlási. Prístupový proces je však momentálne podľa Lajčáka zablokovaný a po minuloročnom pokuse o prevrat v Turecku sa vzťahy jeho vedenia a únie zhoršili.

To podľa nášho ministra zahraničia treba riešiť, pričom tohtotýždňové rokovanie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana so zástupcami EÚ a NATO dáva v tomto smere dobrý signál. „Členstvo v únii nie je zásluhové, je založené na splnení náročných kritérií,“ povedal Lajčák s tým, že kto však tieto kritéria splní, má nárok na členstvo. Zároveň ocenil, že Turecko dodržuje dohodu, ktorú v marci minulého roku uzavrelo s úniou o riešení problému migrácie.

Çavuşoglu poďakoval Slovensku, že v čase pokusu o prevrat v júli 2016 podporilo demokraticky zvolenú tureckú vládu. Lajčák bol pritom podľa neho jeden z prvých zahraničných predstaviteľov, ktorý sa s ním po potlačení pokusu skontaktoval. Vzájomné vzťahy SR a Turecka taktiež označil za výborné, aj keď by sa podľa neho dal zlepšiť vzájomný obchod.

„Z vašej strany vítame aj konštruktívnu kritiku,“ povedal na adresu SR. Çavuşoglu zároveň zdôraznil, že Turecko je integrálnou súčasťou Európy. „O členstvo v zjednotenej Európe sa Turecko snažilo ešte skôr, ako som sa narodil, a narodil som sa v roku 1968,“ dodal s tým, že integračné snahy Turecka siahajú až na začiatok 60-tych rokov.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #Ivan Štefanec #Turecko #Miroslav Lajčák