Vandák absolvoval detektor lži, opätovne naň vyzval aj Matoviča

Pavel Vandák odkúpil od Igora Matoviča v roku 2008 podnik Mgr. Igor Matovič – regionPRESS. Detektor lži u špecialistu polygrafológa potvrdil, že Vandák neklame.

29.05.2017 14:19
debata (26)

Povedal to na tlačovej besede Vandák a opätovne vyzval lídra hnutia OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, aby tiež absolvoval detektor lži. Vandák mal na výber medzi Bratislavou, Pezinkom a Košicami. Na detektor šiel v Bratislave. Odpovedal na 18 otázok. Ako uviedol, otázky, ktoré mu položili, si vypracoval sám.

Z vyhodnotenia výsledku detektora lži, ktorý poskytol Vandák novinárom, vyplýva, že „Pavel Vandák bol pravdepodobne rozhodnutý hovoriť pravdu, čo aj výsledky testovania potvrdili“. V závere sa uvádza, že vyšetrovaná osoba je „pravdepodobne pravdovravná“. Špecialista v závere konštatuje, že šesť odpovedí Vandáka môže jednoznačne označiť za pravdepodobne pravdivé a sedem odpovedí označil za pravdepodobne pravdivé.

Na detektor ho nikto nenaviedol

Zvyšné otázky boli iba kontrolné, medi nimi bola napríklad aj taká, či Vandák sedí momentálne v kresle. „Nikdy som Matovičovi nedal žiadne peniaze, nikdy som žiadne účtovníctvo nemal. Vyzývam Igora Matoviča, nech na detektor ide, čoho sa bojí?“ povedal Vandák s tým, že podľa neho Matovič dobre vie, že na týchto otázkach neprejde.

Podotkol, že na jeho mediálne vystúpenia a detektor ho nikto nenaviedol. Avšak rozhodnutie podstúpiť test urobil, aby dokázal, že neklame. „Ja nemám 360 eur doma v šuplíku len tak hodených, že idem teraz na detektor,“ povedal s tým, že aj Matovič by ho mal podstúpiť, aby dokázal verejnosti, či hovorí skutočne pravdu. Dodal, že je pripravený ísť na detektor znovu a odpovedal by aj na otázky, ktoré by zostavil Matovič.

Očakávaný útok na Matoviča

Podľa hnutia OĽaNO-NOVA sa dal takýto útok na Igora Matoviča očakávať, pretože Matovič poukázal na realitné kšefty Roberta Kaliňáka na ministerstve vnútra. Ako vyplýva zo stanoviska, ktoré poskytol hovorca hnutia OĽaNO-NOVA Dano Mitas, opäť zneužívajú zdiskreditovanú osobu Pavla Vandáka, ktorý sa verejne na tlačovej besede priznal, že klamal na daňovom úrade a bol súdne trestaný.

„To, že útoky na naše hnutie naberajú na intenzite, je najlepším dôkazom, že pri odhaľovaní politických kšeftov ideme správnym smerom. Takéto zúfalosti zo strany vládnej koalície nás zastrašiť nemôžu, naopak, o to viac budeme poukazovať na všetkých politikov, ktorí zneužívajú svoju moc na rozkrádanie spoločných peňazí ľudí na Slovensku,“ píše sa v stanovisku hnutia.

Vyhol sa daňovej kontrole?

Predseda vlády SR Robert Fico 5. februára 2016 obvinil predsedu OĽaNO Igora Matoviča, že v roku 2008 fiktívne previedol svoju firmu regionPress na bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo firmy za roky 1997 až 2008, aby zabránil kontrole daňového úradu.

Matovič podľa predsedu vlády 14. augusta 2008, deň pred plánovanou kontrolou daňového úradu, predal svoju firmu bielemu koňovi, Pavlovi Vandákovi, za 122 miliónov korún. V ten istý deň mala byť suma vo výške 121 miliónov korún vyplatená z firemného účtu na súkromný účet Igora Matoviča, zvyšný milión mal dostať v hotovosti.

V rámci fiktívneho prevodu podľa premiéra Matovič odovzdal Vandákovi celé účtovníctvo firmy za dobu jej existencie, teda roky 1997 až 2008. Celé účtovníctvo regionPressu podľa Fica skončilo v zbere, Vandák to povedal daňovému úradu. Podľa premiéra Matovič 10. októbra 2008, teda dva mesiace po prevode firmy, od zmluvy o predaji odstúpil.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #detektor lži #Pavel Vandák