NAKA zadržala falšovateľov japonských jenov

Dve policajné akcie v jeden deň. V oboch prípadoch išlo o závažnú ekonomickú trestnú činnosť. Akcie sa uskutočnili v troch krajoch - Trnavskom, Trenčianskom a Banskobystrickom.

30.05.2017 10:15 , aktualizované: 18:32
debata

V Trenčianskom a Trnavskom kraji si vzala polícia na mušku falšovateľov u nás pomerne exotickej meny – japonského jenu. V Banskobystrickom kraji išlo o odhalenie prípadu závažnej ekonomickej kriminality a daňovej trestnej činnosti bez bližšieho spresnenia. Polícia potvrdila, že v priebehu včerajška zasahovala v dvoch rozdielnych akciách, pričom v policajnej cele skončilo šesť mužov.

Zásah NAKA voči páchateľom podozrivým zo... Foto: Facebook Polície SR
naka Zásah NAKA voči páchateľom podozrivým zo závažnej ekonomickej a daňovej trestnej činnosti.

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v prvom z prípadov vykonali desať domových prehliadok v Hlohovci, Piešťanoch a Novom Meste nad Váhom a zadržali dvoch podozrivých. Akcia bola zameraná proti falšovateľom japonských jenov. NAKA zadržala dvoch mužov, ktorých obvinili z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí. Predbežná škoda, ktorú mali spôsobiť, je značne vysoká – ide zrejme až o dvestotisíc eur.

„Nevieme, čo sa stalo, iba sem nabehli kukláči a prehľadávali to tu, ale nerobili okolo seba nejaký veľký rozruch, ja som si ich všimla iba preto, že prišlo viac áut a s nimi aj jedna klasická policajná hliadka a jedného pána vytiahli von a brali so sebou,“ povedala obyvateľka Nového Mesta nad Váhom. Podľa našich informácií polícia zadržala syna majiteľa firmy, ktorá mala v minulosti stavať prevádzky pre podnikateľov z Ázie v Trenčianskom kra­ji.

„O tých jenoch vieme, hovoril aj v meste, že to sú jeny z Rumunska, ale o tom, že by ich mal falšovať, netušíme nič,“ doplnil nemenovaný zdroj. „Viac informácií poskytneme, keď to situácia umožní,“ uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Martin Wäldl.

V Banskobystrickom a Trenčianskom kraji včera Národná jednotka finančnej polície zadržala štyroch mužov. Sú podozriví zo závažnej ekonomickej a daňovej trestnej činnosti. Ani v tomto prípade polícia zatiaľ nechce vzhľadom na štádium vyšetrovania prezradiť viac. „Polícia naďalej vykonáva procesné úkony a bližšie informácie poskytneme neskôr,“ dodal hovorca prezídia polície.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #policajná akcia #falšovanie #NAKA #falšovanie peňazí #trestná činnosť