Danko: Voľby sú nástrojom na zmenu vlády. Nie sme banánová republika

Novinárom Danko odkázal, že keď chcú kritizovať a meniť spoločnosť, nech vstúpia do strany a súťažia o mandát.

30.05.2017 13:49
debata (19)

Predseda NR SR a SNS Andrej Danko neustúpi zo snáh, aby strana, ktorá chce kandidovať v parlamentných voľbách, mala dostatočný počet členov s celoslovenským pôsobením, aby mala transparentné nakladanie s majetkom a aby bola zrovnoprávnená súťaž politických strán.

Ako povedal Danko v rozhovore pre agentúru SITA, je dôležité, aby ľudia, ktorí sa chcú politicky angažovať, mohli vstupovať do politických strán.

„Dnes máme strany, ktoré neprijímajú členov. Treba presviedčať každého, aj mladých, ktorí demonštrujú, že voľby sú v demokratických štátoch nástrojom na zmenu vlády. Nie sme banánová republika. Demonštrácie a revolúcie, výkriky, obviňovania a kriminalizácie patria do iného storočia a inej vývinovej etapy našej spoločnosti,“ vyhlásil Danko s tým, že v roku 2020 budú voľby a každý sa má právo uchádzať o mandát, ale každý musíme byť rovnoprávny.

„Ja i iní kolegovia sa musíme zodpovedať členom v politických stranách,“ povedal.

Nemôže to podľa Danka fungovať tak, že v niektorých politických stranách je možné posielať peniaze blízkym osobám bez toho, aby to mohli občania skontrolovať.

„Dnes nemôžete podľa účtovnej závierky vidieť koľko a koho platí. Treba to stransparentňovať. Na základe toho vidíte prepojenia a či človek, ktorý dostal milióny eur od štátu, neposiela ich blízkym osobám. Považujem za nehorázne, že nevieme, kam idú v politických stranách peniaze. Považujem za nehorázne, ak je niekto zabetónovaný bez toho, aby sa musel každé štyri roky postaviť pred snem a zodpovedať sa za politiku strany. Žiaľ, opozičné strany sa do tejto podoby dostali. Štandardná politická strana s mechanizmami a lídrom v spektre na pravo chýba,“ vyhlásil šéf parlamentu.

Podľa Danka je nutné tiež hovoriť o tom, že ak niekto požiada o vstup do strany, malo by mu byť jasne povedané, prečo je odmietnutý.

„Strany nie sú spoločnosti, ktoré sa môžu účelovo rozhodovať. Štát im platí za politické procesy a činnosť, takže občan má právo vstúpiť do strany. Strana môže odmietnuť prijatie, ale nemôže to byť pravidlo. Nemôže si strana ako SaS vymýšľať pravidlá a mať priateľov strany a betónovať kádre. Nemôžu si strany vytvárať uzavreté spoločenstvá,“ zdôraznil Danko s tým, že v SNS funguje revízna i kontrolná komisia i obmedzenie nakladania s majetkom. „Keď zlyhám, v strane mi vie každý demokraticky povedať svoj názor. Som často braný na zodpovednosť za konanie ľudí, o ktorých ani neviem. Nemôžem poznať 7 500 ľudí v strane alebo ich manželky,“ konštatoval.

Novinárom Danko odkázal, že keď chcú kritizovať a meniť spoločnosť, nech vstúpia do strany a súťažia o mandát. „Politika nesmie byť o marketingu a dehonestovaní. Stala sa prostriedkom kriminalizácie. Politika nie je divadlo, teátro, vyšetrovanie. V politike má byť odborná diskusia o riešeniach,“ vyhlásil.

Danko už pred rokom avizoval, že SNS príde do NR SR s návrhom na zmenu zákona o politických stranách, ktorý by mal napríklad stanoviť minimálny počet členov strany.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #SNS #Andrej Danko