Protikorupčný odbor na úrade vlády povedie bývalý vyšetrovateľ Kovařík, oznámil Fico

Odbor prevencie korupcie na Úrade vlády SR povedie bývalý policajný vyšetrovateľ Peter Kovařík. "Vybrali sme absolútneho profesionála, ktorý mal dôveru všetkých vládnych garnitúr," povedal novinárom predseda vlády Robert Fico.

31.05.2017 11:32
Úrad vlády, Robert Fico, Foto: ,
Sprava: Predseda vlády SR Robert Fico a nový riaditeľ Oddelenia prevencie korupcie Úradu vlády SR Peter Kovařík počas tlačovej besedy na tému: Predstavenie nového riaditeľa Oddelenia prevencie korupcie Úradu vlády.
debata (23)

Kovařík viedol v rokoch 2010 až 2012 Odbor boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru a od roku 2012 pôsobil ako policajný pridelenec SR vo Washingtone D.C. Ako policajný vyšetrovateľ pôsobil v oblasti boja proti korupcii od roku 2004.

Premiér označil korupciu za rakovinu spoločnosti, proti ktorej sa nedá bojovať bez statočnosti na strane občianskej spoločnosti. „Mne to nie je jedno, s plnou vážnosťou beriem aktivity a iniciatívy na boj proti korupcii,“ zdôraznil. Kovaříkovi zároveň povedal, aby pri plánovaní protikorupčných opatrení „pustil uzdu fantázii“. Podľa samotného Kovaříka je v oblasti boja proti korupcii potrebné veci vylepšovať. „Som rád, že sa zvyšuje spoločenská citlivosť na korupciu,“ povedal s tým, že je pripravený na spoluprácu s mimovládnymi organizáciami.

Odbor prevencie korupcie bol podľa premiéra na Úrade vlády SR vyňatý zo sekcie kontroly a spadá teraz priamo pod jeho kanceláriu. Jeho úlohou je mimo organizovania školení a seminárov prichádzať aj s návrhmi zákonov v oblasti boja proti korupcii alebo zabezpečovať ochranu nahlasovateľom. Kovařík sa funkcie riaditeľa odboru ujme od prvého júna.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Úrad vlády #Peter Kovařík #odbor prevencie korupcie