Zrušenie amnestií: Všetci, ktorí nás upodozrievali z nepoctivej hry, sa zasa hlboko mýlili, tvrdí Fico

Riešenie, ktoré spoločne vládna koalícia pripravila, je plne v súlade s Ústavou SR. "Opäť sa ukázalo, že všetci, ktorí nás upodozrievali z nepoctivej hry, sa zasa hlboko mýlili," uviedol premiér Robert Fico v reakcii na to, že Ústavný súd potvrdil zrušenie Mečiarových amnestií.

31.05.2017 15:48 , aktualizované: 17:50
ústavný súd Foto:
Ústavný súd mal do 60 dní rozhodnúť, či je uznesenie parlamentu o zrušení Mečiarových amnestií v súlade s ústavou.
debata (116)

Prezident Andrej Kiska teraz očakáva konanie súdov. „Rozhodnutie Ústavného súdu SR otvára po 19 rokoch priestor na uplatnenie elementárnej spravodlivosti pre obete a poškodených. Očakávam, že po zrušení Mečiarových amnestií sa dočkáme procesu, ktorý určí, kto je osobne a trestne zodpovedný za zavlečenie Michala Kováča ml. do cudziny a súvisiace činy. Je vecou súdov, aby začali konať a rozhodovať vo všetkých veciach, v ktorých sa pre amnestie nesmelo pokračovať. Tak, aby ich zrušenie nezostalo len na papieri. Ľudia na Slovensku oprávnene očakávajú, že výsledkom budú spravodlivé a nespochybniteľné rozsudky našich súdov, ktoré konečne uzavrú túto temnú kapitolu v histórii našej krajiny,“ dodal Kiska.

Rozhodnutím ústavného súdu máme podľa Danka za sebou len prvú časť maturity

Slovensko urobilo pri zrušení Mečiarových amnestií druhý krok, aj keď na hrane ústavnosti. Ako uviedol predseda NR SR Andrej Danko (SNS), máme za sebou len prvú časť maturitnej skúšky a čaká nás ešte dohľad Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Zároveň poďakoval každému, kto priamo alebo nepriamo pomohol k tomu, že sa NR SR podarilo vyriešiť drámu, ktorá tu bola od deväťdesiatych rokov. „Som rád, že sa podarilo v tomto volebnom období dospieť k rozhodnutiu, ktoré Ústavný súd SR posúdil ako ústavne čisté. Som hrdý na to, že ľudia, ktorí spojili svoje právne vedomie, našli právne čistý model, ktorým sa podarilo na hrane ústavnosti rozhodnúť o niečom, čo civilizovaný svet nepozná,“ povedal s tým, že Slovensko v 90. rokoch pocítilo udalosť, ktorá si vyžaduje neštandardný prístup.

„V 90. rokoch zomierali ľudia, je teda namieste odblokovať všetky blokácie, aby bolo vyšetrené, kto pochybil,“ dodal Danko. Uviedol, že ani zrušenie Mečiarových amnestií nehovorí, kto je vinný, nikoho neobviňuje. Zároveň pripomenul, že ľudia, ktorých sa zrušenie amnestií týka, sa môžu obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva. „Vyzývam všetkých tých, ktorí dnes nepatrične tancujú, že nás čaká vážna skúška, a to je preverenie súdom pre ľudské práva, keď dotknutí účastníci, pre ktorých môže dôjsť k obnove trestného konania, sa môžu obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva. Dnes Slovensko urobilo druhý krok po národnej rade rozhodnutím ústavného súdu, že sa nám javí svetlo na konci tunela a že môže dôjsť k pretrhnutiu traumy,“ povedal šéf parlamentu s tým, že verí, že konečne sa začnú politici starať o to, čo občania potrebujú.

Je hrdý na to, že koaličné strany Smer, Most-Híd a SNS vymysleli tento model. Podľa neho opozičné návrhy boli slabé. „Možno mali slabých právne vzdelaných ľudí, slabú vôľu. Celú zodpovednosť zvalili na NR SR. Návrh poslanca Jána Budaja (OĽaNO-NOVA) bol zdrap papiera,“ povedal a dodal, že v prípade opozičných návrhov by bolo rozhodnutie súdu presne opačné. „Tie ich návrhy boli komické, tragikomické a nemali žiadnu relevanciu,“ povedal Danko. Koalícia podľa neho našla kompromis medzi požiadavkami spoločnosti a právnou cestou.

Zároveň uviedol, že ho nezaujíma, kto by mal byť potrestaný. „Nikoho nebudem súdiť,“ dodal s tým, že nie je sudca, prokurátor ani policajt.

Bugár: Všetky urážky od vstupu do vlády stáli za zrušenie amnestií

Všetky urážky, nadávky, spochybňovania, ktoré prežil Most-Híd od vstupu do súčasnej vlády, stáli podľa predsedu strany Bélu Bugára za zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Ako povedal Bugár dnes na tlačovej besede, táto vláda pripravila návrh, ktorý bol priechodný cez parlament i ústavný súd. Bugár si nemyslí, že bez účasti Mosta-Híd v tejto vláde by bolo možné takéto riešenie.

Bugár má úprimnú radosť, že po 19 rokoch sa dnes podarilo odstrániť jednu traumu z histórie Slovenska. „Je to veľký deň pre Slovensko, ale i Most-Híd. Je to potvrdenie existencie našej strany, ktorá presadzuje hodnoty právneho štátu. Tento krok je bodkou a je faktickým koncom mečiarizmu,“ vyhlásil Bugár. Podiel Mosta na tom je podľa neho nepopierateľný.

Na príprave návrhu na zrušenie amnestií sa podieľal Peter Kresák. „On návrh vypracoval. Zároveň on zastupoval NR SR na ústavnom súde,“ povedal Bugár, ktorý bol pri každom predkladaní zrušenia amnestií a vždy hlasoval za ich zrušenie. Bugár poďakoval všetkým, ktorí na návrhu participovali. Vyzdvihol úlohu vlády, NR SR, prezidenta a dnes aj ústavného súdu. „Bez súčinnosti tejto koalície by sme sa k tomuto návrhu nedopracovali,“ povedal.

Bugár nečaká dnes od nikoho ospravedlnenie. „Ani od opozície, ani médií. Boli sme spochybňovaní, že chceme zrušenie amnestií potopiť. Ale vidíte, že o to, čo sme sa snažili, sa nám podarilo doviesť do úspešného konca,“ dodal.

Kresák upozornil, že poslancom NR SR nešlo o potrestanie konkrétnych ľudí. „Toto bolo odstránenie temného miesta v histórii SR. My sme otvorili dvere pre spravodlivosť. My sme ako poslanci rozviazali ruky vyšetrovateľom, prokuratúre a súdom,“ dodal.

Podľa advokáta Kubinu Ústavný súd prekročil svoj tieň

Advokát Peter Kubina, ktorý spolu s Petrom Kresákom zastupoval v NR SR v konaní pred Ústavným súdom o zrušení Mečiarových amnestií, má pozitívny dojem z konania a je rád, že ústavný súd rozhodol a potvrdil platnosť ústavného zákona o zrušení amnestií. Osobne takýto jasný výrok neočakával.

„Ústavný súd týmto rozhodnutím prekročil svoj tieň a oceňujem odvahu sudcov rozhodnúť v tak citlivej kauze. Je to prvý krok a teraz bude záležať na konaní súdov,“ povedal Kubina.

Zdôraznil, že je to meritórne rozhodnutie, za ktoré hlasovala väčšina ústavných sudcov a má najvyššiu legitimitu, takže ho nemožno spochybniť.

Podľa Žitňanskej sa podarilo odstrániť veľkú traumu tejto krajiny

Podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) sa po 19 rokoch a viacerých neúspešných pokusoch definitívne podarilo odstrániť jednu veľkú traumu tejto krajiny. Ako dodala, Mečiarove amnestie sa podarilo zrušiť v zhode s vládou, parlamentom, prezidentom a vo výsledku aj ústavným súdom. „Práve zhoda najvyšších ústavných inštitúcií na spôsobe zrušenia amnestií svedčí o tom, že v kľúčových okamihoch a dôležitých témach ešte stále dokážeme komunikovať a nájsť východisko. Pre Slovensko je to významný deň a ďakujem všetkým, ktorí sa na ňom podieľali,“ dodala Žitňanská na Facebooku.

Europoslanec Ivan Štefanec (EPP, KDH) v reakcii na zrušenie Mečiarových amnestií uviedol, že ešte pred rokom by tomu nikto nebol veril. „Zločiny, ktorých sa dopúšťala SIS a mafia pod vedením Mečiara, Lexu a Svěchotu bude možné vyšetrovať,“ uviedol v stanovisku na Facebooku. Podľa Štefanca sa opäť ukázalo, že verejný tlak má zmysel a musí mu ustúpiť aj Smer, ktorý všetky predchádzajúce návrhy KDH na zrušenie nemorálnych amnestií zablokoval. „Veľká úcta a obdiv patrí pani Anne Remiášovej a všetkým, ktorí k tomuto víťazstvu spravodlivosti a demokracie dopomohli. Teraz treba len dať pozor, aby pohrobkovia mečiarizmu nemali šancu ovplyvňovať vyšetrovanie a súdy,“ dodal Štefanec.

Pavol Demeš, ktorý bol blízkym priateľom prezidenta Michala Kováča a pôsobil aj v jeho kancelárii, na Facebooku uviedol, že ústavný sud nezaváhal a dnešným rozhodnutím sa zapisuje do dejín. „Zrušením Mečiarových amnestií sa posúvame na vyšší level slušnosti a zrelosti,“ dodal.

Via Iuris označuje zrušenie amnestií za víťazstvo občanov

Organizácia Via Iuris víta rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorým súd potvrdil zrušenie tzv. Mečiarových amnestií. Podľa Via Iuris je pozitívnym signálom, že Ústavný súd SR vo veci rozhodol v zákonnej lehote a potvrdil, že udelenie Mečiarových amnestií bolo v rozpore s princípmi demokratického a právneho štátu. Uvádza sa to v tlačovej správe. Zrušenie Mečiarových amnestií je podľa tejto organizácie víťazstvom občanov. Juraj Rizman z Via Iuris, ktorý koordinoval online podpisovú akciu www.somza.to zdôraznil, že nepochybuje o tom, že bez občianskeho tlaku, bez masívnej online podpisovej akcie a ďalších aktivít tisícov ľudí, ktorí podporili zrušenie amnestií, by sa veci v parlamente nepohli. Zrušenie amnestií je potvrdením toho, že občianska aktivita má zmysel, prináša konkrétne výsledky a mení krajinu k lepšiemu, podčiarkol.

„Sme veľmi radi, že Ústavný súd SR potvrdil, že ak je štátny orgán podozrivý zo spáchania trestného činu voči občanom, tak páchateľom nemožno navždy zabezpečiť beztrestnosť ani zneužitím inštitútu amnestie. To, že účelové amnestie sú zrušené a páchatelia budú musieť nakoniec predsa len čeliť spravodlivosti, hoci po viacerých rokoch, je dôležitý signál pre všetkých občanov Slovenska,“ zdôraznil právnik Via Iuris Peter Wilfling.

Opozícia oceňuje, že ÚS SR nezmaril nádeje občanov

Rozhodnutie Ústavného súdu SR vnímajú opoziční poslanci NR SR za veľké víťazstvo. „Amorálne amnestie Vladimíra Mečiara, ktorými štátna moc chránila vlastné pochybenia, strana SaS vždy vnímala ako čiernu škvrnu na histórii Slovenska. Preto dnešné rozhodnutie ÚS vnímame ako významné symbolické gesto, ktorým Slovenská republika ukázala schopnosť vyrovnať sa aj s tienistými stránkami vlastnej minulosti,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Martin Poliačik. Zároveň SaS dúfa v to, že pre príslušné orgány bude toto rozhodnutie signálom pre vyvinutie maximálneho úsilia, aby po symbolickom geste nasledovali aj spravodlivé rozhodnutia.

Hnutie OĽaNO-NOVA považuje zrušenie nemorálnych Mečiarových amnestií za víťazstvo spravodlivosti. „Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa počas dlhých rokov snažili o ich zrušenie. Opozičné strany už niekoľkokrát navrhovali zrušenie amnestií, no až tlak verejnosti donútil vládnu koalíciu konať. Osobitnú zásluhu na zrušení amnestií má náš kolega z poslaneckého klubu Ján Budaj, ako aj Anna Remiášová, matka zavraždeného Róberta Remiáša, ktorého smrť traumatizovala celú spoločnosť. Poďakovanie v tomto boji patrí aj aktívnej občianskej spoločnosti, ktorá sa zasadzovala za zrušenie,“ uvádza hnutie OĽaNO-NOVA vo svojom stanovisku, ktoré poskytol hovorca Dano Mitas.

Poslanec Budaj, ktorý aktívne obhajoval zrušenie Mečiarových amnestií oceňuje, že Ústavný súd SR nezmaril nádeje občanov a potvrdil zrušenie Mečiarových amnestií. „V tejto chvíli zdôrazňujem, že je to úspech verejnosti a aktívneho tlaku zdola, od občanov Slovenskej republiky. Zrušenie Mečiarových amnestií je trojitým víťazstvom. Po prvé je to víťazstvo ukrivdených, ktorým amorálne amnestie upierali šancu na spravodlivosť. Či je to rodina zosnulého prezidenta Michala Kováča, alebo pozostalí po Róbertovi Remiášovi. Po druhé sú víťazom občania Slovenska, keďže sa potvrdilo, že ich názor a aktivita dokážu zlomiť aj takú dlhoročnú nespravodlivosť, akou "Mečiarove samoamnestie“ boli. Do tretice je to víťazstvo rozumu v súčasnej koalícii. Osobitne chcem pochváliť Roberta Fica, že dokázal vo veci Mečiarových amnestií ustúpiť," povedal pre agentúru SITA Budaj s tým, že zrušenie amnestií nie je zavŕšením vyrovnávania sa s érou mečiarizmu, ale len začiatkom. Podľa neho by malo byť povzbudením pre všetkých občanov, ktorí si prajú právny štát a spravodlivosť.

Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár povedal, že rozhodnutie súdu dokazuje, že ÚS SR mal toľko čestnosti, že sa nenechal ovplyvniť a že rozhodol tak ako rozhodol. „Som rád, že aj my v NR SR sme hlasovali za zrušenie Mečiarových amnestií. Rozhodnutie súdu je veľmi dobré aj pre poslancov, že sme neskočili niekomu do slepej uličky, ale že naozaj to prešlo,“ povedal a poďakoval všetkým ústavným sudcom, že a takto rozhodli. „Uvidíme, čo bude nasledovať. Dúfam, že sa k tomu vyšetrovacie orgány a súdy nepostavia systémom "skutok sa nestal“ .

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý na Facebooku vyjadril, že takto sa definitívne potvrdilo, že III. vláda Vladimíra Mečiara bol zločinecký režim.

Erik Tomáš hovorí o skvelej správe pre Slovensko

Rozhodnutie ústavného súdu je podľa poslanca NR SR Erika Tomáša (Smer) skvelou správou pre Slovensko. Tomáš bol prvým poslancom Smeru, ktorý sa vyslovil za zrušenie amnestií. „Rozhodnutie súdu je jasnou odpoveďou všetkým špekulantom, ktorí pochybovali o úprimnosti iniciatívy premiéra i vládnej koalície ako takej. Som hrdý na to, že som ako poslanec Národnej rady SR mohol priamo svojím hlasom otvoriť dvere spravodlivosti,“ povedal Tomáš s tým, že nikdy by nehlasoval inak.

Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák víta rozhodnutie ústavného súdu o amnestiách bývalého premiéra Vladimíra Mečiara. Ako povedal Bernaťák, týmto sa uzatvára jedna kapitola, ktorá traumatizovala našu spoločnosť . „Som rád, že ústavný súd potvrdil, že vládna koalícia našla kvalitné a právne čisté riešenie, aby amnestie mohli byť zrušené,“ uviedol.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Mečiarove amnestie