Prokuratúra hľadá Kováčov spis

Zrušenie milosti pre Michala Kováča ml., ktorú potvrdil Ústavný súd, znamená, že sa dostáva znovu do pozície obvineného v kauze podvodu na podniku Technopol. Zatiaľ je predčasné hovoriť, či sa postaví pred súd na Slovensku, pretože nemeckým súdom bol oslobodený. Na Slovensku sa jeho stíhanie v tejto veci zastavilo v roku 1997, keď dostal milosť od svojho otca prezidenta Michala Kováča. Práve túto milosť spolu s Mečiarovými amnestiami parlament v apríli zrušil.

01.06.2017 20:30
Technopol, Foto:
Prípad Technopol siaha ešte do roku 1992. Ilustračná snímka.
debata (47)

Advokát Kováča Ján Havlát hovorí, že pre jeho klienta je spomínaná kauza uzavretá. „Záležitosť bola právoplatne uzavretá pred 17 rokmi mníchovským súdom a očakávame, že slovenské orgány budú rešpektovať platné súdne rozhodnutie a bez zbytočných prieťahov súdne konanie zastavia,“ povedal pre Pravdu Havlát. Doplnil, že Kováč má právo na všetky spôsoby obrany, ktoré mu umožňuje Trestný poriadok platný v tej dobe. To znamená, že bude poukazovať na to, že bolo právoplatne rozhodnuté nemeckým súdom o zastavení konania.

Krajská prokuratúra hovorí, že v trestnej veci Technopol sa v súčasnosti dohľadávajú spisové materiály a oslovujú príslušné archívy. Po zabezpečení spisového materiálu bude možné vec naštudovať a dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedol jej hovorca Michal Šúrek.

Michal Kováč ml. je v súčasnosti vedúcim Slovenského ekonomického a kultúrneho úradu v Taipei na Taiwane. Ministerstvo zahraničia, ktorého je zamestnancom, ho zatiaľ mimo štátnu službu nepostaví. Urobí tak v prípade, že voči Kováčovi ml. bude vznesené obvinenie. Zatiaľ sa to nestalo.

Pokiaľ ide o kauzu Technopol, tá siaha do začiatku 90-tych rokov. Firma Technopol mala utrpieť škodu 2,3 milióna amerických dolárov pri fiktívnom dovoze textilných výrobkov, do čoho mal byť zapletený aj Kováč ml. K jeho výpovedi v tejto veci na Slovensku pre nemecké orgány však nedošlo. Krátko predtým bol v auguste 1995 zavlečený do Rakúska. Neskôr, po zadržaní v Rakúsku a potom aj v Česku sa dostal v roku 1998 do Nemecka. V roku 2000 súd v Mníchove trestné stíhanie Kováča ml. zastavil s tým, že sa jeho odsúdenie nedá očakávať.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Mečiarove amnestie #Michal Kováč ml.