Päť krajín EÚ a Srbsko sa dohodli na kontrolách nelegálnej práce

Predstavitelia krajín V4, Srbska a Rumunska sa dohodli na posilnení vzájomnej spolupráce najmä v oblasti kontroly nelegálneho zamestnávania. Vyplýva to zo záverov schôdzky ministrov práce alebo ich zástupcov z Českej republiky, Slovenska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Srbska, ktorá sa konala v Bratislave.

01.06.2017 20:10
SUMMIT: Nelegálne zamestnávanie pracovníkov Foto: ,
Zľava: štátny tajomník Ministerstva práce SR Branislav Ondruš, minister práce SR Ján Richter, námestník ministerky práce ČR Jiří Vaňásek, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, minister práce Maďarskej republiky Attila István Simon, námestník ministra práce Poľskej republiky Stanislaw Szwed, štátny tajomník ministra práce Rumunskej republiky Adrian Marius Rindunica, minister práce Srbskej republiky Aleksandar Vulin na summite v Bratislave.
debata (1)

Zúčastnené krajiny sa zhodli zvlášť na kontrole súladu podmienok vysielania pracovníkov medzi jednotlivými krajinami s príslušnými právnymi predpismi jednotlivých štátov. Detaily by neskôr mali prerokovať zástupcovia úradov inšpekcie práce. Od vzájomnej spolupráce si štáty sľubujú, že sa podarí obmedziť nelegálne praktiky pracovných agentúr, ktoré sprostredkúvajú pracovnú silu.

Námestník ministerky práce a sociálnych vecí Česka Jiří Vaňásek novinárom povedal, že nerešpektovanie predpisov v oblasti zamestnávania môže štátom spôsobiť problémy. České úrady podľa neho zaznamenali prípady vysielania ukrajinských občanov do ČR na takzvané poľské víza. „Z nášho pohľadu dochádzalo k porušovaniu pravidiel vysielania pracovníkov,“ povedal Vaňásek.

Srbský minister sociálnych vecí Aleksandar Vulin povedal, že jeho krajina má záujem na tom, aby srbskí pracovníci boli zamestnávaní v EÚ v súlade so zákonmi. „V 21. storočí musia podmienky pre každého fungovať rovnakým spôsobom. Nesmú byť vykorisťovaní, nútení pracovať v nedôstojných podmienkach. Záujmom EÚ musí byť, aby pracovníci zo Srbska boli chránení zákonom,“ povedal Vulin.

Podľa slovenského ministra sociálnych vecí Jána Richtera by sa k dohode spomínaných krajín mohla pridať aj Ukrajina, z ktorej prichádzajú ľudia za prácou aj do Česka alebo na Slovensko.

Schôdzku ministrov alebo ich zástupcov zodpovedných za zamestnávanie iniciovalo slovenské ministerstvo práce a sociálnych vecí, ktoré tento rok v marci informovalo, že pracovné agentúry nelegálne sprostredkovali prácu na Slovensku stovkám pracovníkov zo Srbska. Podľa ministerstva sa agentúry prostredníctvom zahraničných pobočiek so sídlom v štátoch EÚ snažili obchádzať prísnejšie podmienky na podnikanie na Slovensku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nelegálna práca