Ivan Lexa odovzdal pas na súde, jeho spis už študuje sudca

Kauzu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. dostal na stôl sudca Okresného súdu Bratislava III Karol Posluch. Od piatka tak môže študovať rozsiahly spis, ktorý má okolo 20-tisíc strán.

02.06.2017 14:50 , aktualizované: 18:05
debata (126)

Pridelenie tejto kauzy zákonnému sudcovi elektronickou podateľňou sa udialo po tom, čo bol v piatok v Zbierke zákonov zverejnený nález Ústavného súdu o zrušení Mečiarových amnestií a milosti prezidenta Michala Kováča.

V kauze zavlečenia je stíhaný bývalý šéf tajnej služby Ivan Lexa a ďalších 12 ľudí. Lexov právnik Ľubomír Hlbočan pre Pravdu povedal, že Lexa odovzdal v piatok svoj cestovný pas na Okresnom súde Bratislava III. Podľa advokáta sa Lexa mieni zúčastňovať súdnych pojednávaní. „Samozrejme, aj v minulosti sa zúčastňoval každého pojednávania osobne,“ dodal Hlbočan.

Ivan Lexa bude v súvislosti so zrušením... Foto: Robert Hüttner, Pravda
ivan lexa Ivan Lexa bude v súvislosti so zrušením Mečiarových amnestií okrem zavlečenia čeliť stíhaniu aj v kauze mercedes.

Poprel tak špekulácie, či sa jeho klient nechystá natrvalo odísť do zahraničia, konkrétne do Mexika. Slovensko s touto krajinou nemá dohodu o vydávaní osôb. Hlbočan takéto dohady odmietol. „Prečo by utekal, nemá prečo,“ uviedol.

V roku 1999 bol Lexa vo vyšetrovacej väzbe tri mesiace. Po prepustení bol práceneschopný a nechodil ako poslanec do parlamentu. V júli 2000 sa však zistilo, že sa nezdržiava na Slovensku. O dva roky neskôr ho polícia zadržala v Juhoafrickej republike a následne ho agenti Interpolu previezli na Slovensko.

Lexa bude v súvislosti so zrušením Mečiarových amnestií okrem zavlečenia čeliť stíhaniu aj v kauze mercedes. Vyšetrovatelia ho už v minulosti obvinili, že nenahlásil krádež vozidla zn. Mercedes, ktoré malo byť použité pri zavlečení Kováča ml. do cudziny. Krajský súd Lexu v prípade mercedesu v roku 2005 oslobodil. Teraz sa tým bude zaoberať sudca Okresného súdu Bratislava III Roman Fitt.

„Predmetné trestné veci sú obsahovo rozsiahle, preto je potrebný aj rozsiahly čas na oboznámenie sa s nimi a naštudovanie veci, aby na základe toho mohli zákonní sudcovia zvoliť ďalší procesný postup,“ reagoval v piatok predseda súdu David Lindtner.

Ako dlho môže trvať naštudovanie celej kauzy zavlečenia? Pravda sa na to opýtala sudcu Najvyššieho súdu Petra Paludu. „Keď sa chcem poctivo oboznamovať so spisom, zvyknem čítať tak 8 strán za hodinu, keď spis neštudujem, tak 30 strán za hodinu,“ uviedol. Ako ďalej povedal, ide o hrubú prípravu, aby sa ako sudca mohol rozhodnúť, čo s vecou ďalej urobí.

„To ešte neznamená, že to je komplet pripravené na pojednávanie, lebo potom nasleduje mravčia robota rozboru jednotlivých výpovedí, aby sa predseda senátu alebo samosudca mohol pýtať strán sporu po poučení,“ priblížil sudca.

Keďže Lexov spis má spomínaných 20-tisíc strán, pri naštudovaní 8 strán za hodinu, by to malo trvať 2 500 hodín, čo je 104 dní. Ide však o čistý čas, medzitým sa sudca musí venovať aj ďalším pracovným povinnostiam a tiež oddychu.

Čo sa týka sudcu Poslucha, je známy tým, že napríklad expresne poslal opitého vodiča hneď po zadržaní na 15 dní do väzenia. Vlani senát okresného súdu pod Posluchovým vedením odsúdil bývalého šéfa Matice slovenskej Jozefa Markuša na dvojročný podmienečný trest v kauze Matičného fondu.

Advokát Hlbočan hovorí, že ho nezaujíma, kto dostal spis v kauze zavlečenie. „Ja to nesledujem, mne je jedno, kto to dostane, zaujíma ma, či bude dodržiavať zákon,“ povedal Hlbočan.

Prokurátor Michal Serbin ešte v roku 2000 podal obžalobu v kauze zavlečenia Kováča ml. na Okresný súd Bratislava III. Figuruje v nej Lexa a ďalší dvanásti ľudia, medzi ktorými sú aj príslušníci tajnej služby, ktorí sa podľa obžaloby podieľali na zavlečení. Premiér Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident dal aktérom kauzy v marci a v júli 1998 amnestiu. Parlament začiatkom apríla po zmene ústavy prijal uznesenie, ktorým Mečiarove amnestie, ale aj milosť Michala Kováča pre jeho syna v kauze Technopol, zrušil. Ústavný súd tento týždeň rozhodol, že zrušenie amnestií a milosti je v súlade s ústavou.

Hlbočan avizoval, že sa chce so svojim klientom obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Nemieni čakať, kým prebehne súdny proces na Slovensku vrátane využitia opravných prostriedkov. Tvrdí, že už raz ESĽP konštatoval porušenie ľudských a občianskych práv Lexu, preto sa naň môže obrátiť okamžite. „Budúci týždeň to podám na štrasburský súd,“ povedal Hlbočan.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Mečiarove amnestie #Michal Kováč ml. #Ivan Lexa #únos prezidentovho syna