Bugár: Amnestie na Ústavnom súde dopadli najlepšie, ako mohli

„Dopadlo to najlepšie. Mali sme tušenie, že možnože to prejde, ale nie takouto väčšinou,“ povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

03.06.2017 15:30
debata (19)

Podpredseda NR SR na margo tohtotýždňového rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý v stredu 31. mája potvrdil, že parlament prijatím ústavného zákona o zrušení Mečiarových amnestií neporušil Ústavu SR.

Bugár nečakal, že to bude tak rýchlo a takou väčšinou hlasov ústavných sudcov. Ako ďalej konštatoval v diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) – Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko, „nemyslím si, že úlohou politikov je hovoriť, kto má a kto nemá byť zavretý“.

Odkazom je, že síce to trvalo 19 rokov, ale nikto neujde pred spravodlivosťou. Dokázať skutky však nebude ľahké pre súdy. V rámci vládnej koalície dohoda bola, taká, že „na jednej strane štát nemôže dať sám sebe, to znamená vlastnej inštitúcii, amnestiu, ale takisto prezident rodine, alebo príslušníkovi rodiny", doplnil k téme Bugár.

Poslanec NR SR za Sme rodina – Boris Kollár Milan Krajniak, tvrdí, že poďakovanie patrí Petrovi Kresákovi, poslancovi Mosta-Híd za to, že dokázal komunikovať s opozíciou a presvedčiť nás odbornými argumentmi, že naše hlasy sú potrebné a že sa to takýmto právnym spôsobom dá urobiť. Nepripisuje zásluhy predsedovi vlády Robertovi Ficovi, keďže podľa Krajniaka ešte začiatkom roka tvrdil, že právnym spôsobom sa amnestie nedajú zrušiť.

Opozícia podľa neho hlasovala za amnestie preto, lebo chcela upozorniť, že niektorí sú rovnejší a môže im prejsť všetko. Po 20 rokoch sme sa posunuli v tom, že si síce neunášame synov, ale dnes sme na tom rovnako zle, lebo tu stále máme rovných a rovnejších a platí veta, že skutok sa nestal, dodal podpredseda hnutia Sme rodina – Boris Kollár.

Milan Krajniak si myslí, že podnikateľ Marián Kočner má informácie na množstvo ľudí, a preto nebol zahrnutý do návrhu na zrušenie milostí. Domnieva sa, že má natoľko silný vplyv, že dokáže zastaviť rozhodnutia v jeho neprospech.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Mečiarove amnestie