Danko Matoviča neospravedlnil, ten príde o plat i náhrady

Predseda NR SR Andrej Danko neospravedlnil absencie predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnsoti (OĽaNO) Igora Matoviča na májovom rokovaní parlamentu.

05.06.2017 12:02 , aktualizované: 12:18
matovič Foto: ,
Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič.
debata (21)

Matovič tak príde za máj o plat i paušálne náhrady. Matovič požiadal o ospravedlnenie 9. mája z dôvodu údajného „šikanózneho správania sa“ zo strany predsedu parlamentu. „Ak by sa žiadosti vyhovelo, Národná rada SR by mu musela vyplatiť plat, ako aj paušálne náhrady, a to aj napriek tomu, že poslanec si odmietol plniť svoje povinnosti na pôde NR SR. Zároveň bol poslanec viackrát vyzvaný, aby riadne a zákonne zdôvodnil svoje ospravedlnenie, tak ako káže zákon,“ uviedla riaditeľka Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR Zuzana Čižmáriková.

Na absenciu sú možné len tri dôvody

Poslanec NR SR sa podľa Čižmárikovej môže z neúčasti na rokovaní ospravedlniť z troch dôvodov. „Choroba – vtedy musí poslanec doložiť lekárske osvedčenie, iný vážny dôvod, napríklad úmrtie v rodine, vážny rodinný dôvod alebo účasť na zahraničnej ceste,“ uviedla s tým, že Igor Matovič sa nezúčastnil na rokovaní 17. schôdze NR SR v dňoch 9. až 12. mája a 16. až 18. mája.

Predseda hnutia OĽaNO Matovič začiatkom mája povedal, že sa nebude zúčastňovať na zasadnutí parlamentu. Nechce sa totiž podriaďovať predsedovi NR SR Dankovi, ktorého označil za psychopata. Matovič podľa vlastných slov zažíva posledné dva roky štvanicu, ktorá vyvrcholila po tom, čo sa mu neznámy muž vyhrážal smrťou. Matovič tento incident takisto spája s predsedom parlamentu. Neznámy muž podľa jeho slov k nemu pristúpil pri prechádzke so psom a povedal mu: „do pondelka máš termín a vypadneš odtiaľ, lebo ti nájdem vlak. My ťa vyhadzovať nebudeme“. Podľa Matoviča to súvisí s jeho poslaneckým mandátom.

V júni bude NR SR hlasovať o zbavení mandátu Matoviča za opätovné nepozastavanie živnosti. Za zbavenie mandátu musí hlasovať ústavná väčšina, teda 90 poslancov národnej rady.

Matovič sa bráni

Predseda OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že pri svojich absenciách v parlamente využil článok 32 Ústavy SR a svojím bojkotom rokovaní pléna NR SR sa postavil na odpor voči hrubému zasahovaniu do ústavných práv ľudí a nimi volených opozičných poslancov. Ako povedal v súvislosti s neospravedlnením absencií na rokovaní, svoju poslaneckú prácu si naďalej riadne vykonáva, o čom svedčí aj množstvo zákonov, ktoré predkladá na júnovú schôdzu parlamentu.

„Nezúčastňujem sa len rokovaní a hlasovaní, ktoré mi doteraz v priemere zaberalo približne jednu hodinu denne. „S tým, že sa mi napriek tomu Andrej Danko rozhodne nevyplácať žiaden plat, som od začiatku počítal, ale napriek tomu som považoval za správne sa riadne z neúčasti ospravedlniť,“ zdôraznil.

Podľa Matoviča predseda parlamentu Danko odňal opozičným poslancom ústavné právo na slobodu vyjadrovania, keď zakázal počas prejavu používanie grafov či tabuliek v pléne.

„Pokračoval citovaním nálezov zo zdravotnej dokumentácie opozičných poslancov či opakovaným urážaním ich mŕtvych príbuzných. Avšak vrcholom jeho správania sa bolo obhajovanie čítania a cenzurovania listov ľudí, ktorí písali svojim opozičným poslancom,“ uviedol Matovič s tým, že predseda parlamentu je evidentne psychicky narušený človek, ktorý nie je schopný sa za svoje chyby ani len chlapsky ospravedlniť. „Trpí pocitom bohorovnosti a svojím nedemokratickým obmedzovaním výkonu práce opozičných poslancov hrubo obmedzuje výkon nášho mandátu,“ vyhlásil Matovič.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #NR SR #Igor Matovič #Andrej Danko