Kováčik má nové dôkazy v Gorile a hovorí o odchode

Šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik sa zrejme chystá odstúpiť, kedy tak urobí, nepovedal. Súčasne oznámil, že má nové dôkazy v kauze Gorila. Tá sa týka podozrení z ovplyvňovania politikov podnikateľskými skupinami z čias druhej Dzurindovej vlády.

06.06.2017 15:05 , aktualizované: 19:01
parlament, gorila, Dusan Kovacik Foto: ,
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik pripúšťa predčasný odchod z funkcie.
debata (146)

V parlamente na výbore v utorok Kováčik povedal, že skončí skôr ako v roku 2021, vtedy mu totiž uplynie funkčné obdobie. Za dôvod odchodu označil permanentný tlak, ktorému je vystavovaný zo strany verejnosti a médií. Kováčik je v pozícii šéfa špeciálnej prokuratúry nepretržite od roku 2004, od čias druhého kabinetu Mikuláša Dzurindu, neskôr ho ešte dvakrát parlament zvolil za vlád Roberta Fica.

„Dlhodobo sa nedá robiť pod takýmto tlakom," povedal Kováčik pri oznamovaní svojho skoršieho odchodu, narážajúc pritom na nedávne študentské pochody. Úradu pod jeho vedením opozícia a protestujúci vyčítajú, že je bezzubý v prípadoch korupcie na najvyšších poschodiach štátnej správy. Špeciálna prokuratúra dozoruje okrem iného jednu z najväčších káuz Gorila, ale po viac ako piatich rokoch od jej prevalenia stále nie je jasné, čo je v údajnom spise Gorila pravdivé a čo sú len vymyslené informácie alebo podvrhy.

Kováčik v utorok poslancom povedal, že sa v prípade Gorila objavili nové dôkazy, pre ktoré zrejme bude začaté samostatné stíhanie. Podľa neho ide o čerstvú 48-hodinovú záležitosť.

„V rámci úkonov, ktoré boli vykonané, zistili sa nové veľmi závažné skutočnosti. S najväčšou pravdepodobnosťou, rovnajúcou sa takmer istote, bude vydané nové uznesenie. Ťažko teraz predpokladať, či dôjde aj k vzneseniu obvinenia, ale po piatich rokoch vyskočili teraz takéto veci," povedal Kováčik.

Podľa neho nie sú pravdivé tvrdenia, že sa v kauze nič neurobilo. „Sú vedené trestné stíhania voči konkrétnym osobám. Som optimista, verím, že to povedie do zdarného konca. Nič nebrzdím, iba dozerám na zákonnosť," uviedol.

Kauza Gorila sa objavila krátko pred Vianocami v roku 2011. Siaha do obdobia druhej vlády Mikuláša Dzurindu, konkrétne do rokov 2005 a 2006. Údajný spis Gorila zverejnený na internete opisuje ovplyvňovanie politikov a ľudí vo vysokých verejných funkciách hlavne finančnou skupinou Penta. Hovorí sa v ňom tiež o poskytovaní provízií, nekalej privatizácii, kupovaní poslancov a dosadzovaní blízkych ľudí do štátnych podnikov. Penta informácie uvedené v spise popiera.

Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník uviedol, že ľudia sú nespokojní s vyšetrovaním veľkých káuz. „Nevyšetrených vecí pribúda a je to logickým vyústením. Špeciálny prokurátor je v takýchto prípadoch veľmi dôležitý a aj preto voči osobe Dušana Kováčika nespokojnosť narastá," povedal Zábojník, podľa ktorého môžu byť za predčasným odchodom aj iné, napríklad osobné dôvody.

Samotný Kováčik tvrdí, že výzvy na svoj odchod neberie na ľahkú váhu. Teší ho, že sa ľudia zaujímajú o veci verejné. Ako ďalej povedal, nepočul relevantný dôvod na svoj odchod z funkcie a zdôraznil, že odchodom jedného človeka sa problém s korupciou nevyrieši.

Opozícia v utorok na výbore poukazovala na kauzy, ktoré sú podľa nej zmietnuté zo stola. Ako príklad uviedla nahrávku, na ktorej má byť hlas podobný hlasu Roberta Fica, kde rozpráva o financovaní Smeru. Kováčik zareagoval, že bývalý poslanec Bohumil Hanzel začal pred médiami mávať dôkazmi, ale napokon odmietol vypovedať.

„Rozvíril bublinu a potom viac nerozprával," poznamenal Kováčik. Opozícia mu tiež vyčíta, že sa nepohlo ani s kauzou Gorila, Kováčik to však odmietol. Podľa neho ide o ťažký a komplikovaný prípad. „Je hlúposť, že všetko ide pod koberec," zdôraznil. Verí, že Gorilu nakoniec doriešia. „Minimálne túto vec chcem dotiahnuť do konca," vyhlásil. Zábojník doterajšie vyšetrovanie a informovanie verejnosti v kauze Gorila považuje za zmätočné.

„Kauza je veľmi rozsiahla, figuruje v nej veľa známych mien a obrovské sumy peňazí. Pochybujem, že sa niečo prevratné podarí vyšetriť, keď doteraz výrazné posuny vpred nevidno. Treba zhodnotiť aj samotnú prácu polície, ktorá za päť rokov nedokázala pozbierať dostatočné množstvo dôkazov. Vo verejne dostupných materiáloch lietali miliónové sumy, ktoré sa predsa musia dať spätne dosledovať, čiže podiel viny nie je len na Kováčikových pleciach," povedal Zábojník.

Špeciálny prokurátor sa na výbore vrátil k odchodu Mareka Gajdoša, ktorý vlani opustil vyšetrovací tím kauzy Gorila. „Nepovedal by som, že naše vzťahy boli ideálne, ale počúvať, že som nič nevyšetril, je scestné. Ja nevyšetrujem, to robí vyšetrovateľ. Vykonávam dozor a som tam na to, aby som vyšetrovanie udržal v medziach zákona,“ zdôraznil. Kováčik tiež poukázal na Gajdošove slová, že dokazovanie v tomto prípade je veľmi komplikované a je prakticky nemožné niektoré veci dokázať.

„Keby som to povedal ja, bol by som zahrabaný pod čiernu zem,“ poznamenal. Na otázku opozičných poslancov, prečo nebol doteraz vypočutý premiér Robert Fico, ktorý bol podľa údajného spisu Gorila osobne v konšpiračnom byte na Vazovovej, Kováčik odvetil, že je irelevantné zisťovať, či niekto bol v byte. „Sám pán Gajdoš povedal, že tam nie je žiadne podozrenie z trestnej činnosti a treba najskôr riešiť veci s vyššou prioritou," uzavrel Kováčik.

© Autorské práva vyhradené

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik #Úrad špeciálnej prokuratúry