Deviataci sa zlepšili v matematike

Slovenským deviatakom ide matematika čoraz lepšie. Kým vlani bola priemerná úspešnosť Testovania 9 na úrovni takmer 53 percent, tento rok získali skoro o štyri percentá viac.

07.06.2017 15:00
test, škola, žiaci, deviataci, študenti, žiak,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Mierne zhoršenie, naopak, nastalo pri slovenčine, kde žiaci stratili jeden a pol percenta. Úlohy opäť ukázali prehlbujúce sa regionálne rozdiely vo vedomostiach.

Testovanie 9 absolvovali žiaci základných škôl začiatkom apríla. Písomnou formou dokazovali svoje znalosti zo slovenčiny a z matematiky. Z rodného jazyka dosiahli žiaci priemerne 61,2 percenta, v matematike 56,4 percenta. „Tak ako aj po minulé roky boli deviataci celkovo úspešnejší v teste zo slovenčiny ako v matematike,“ konštatuje Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania.

Deviataci sa oproti minulému roku v matematike zlepšili. „Test bol vyvážený a postavený tak, že aj priemerný žiak ho mohol zvládnuť nadpriemerne,“ hodnotí Katarína  Krisztová, matematikárka zo Základnej školy Požiarnickej v Košiciach.

Hoci sa podľa nej našli aj ťažšie zadania, nešlo o žiadne „chytáky“. Test obsahoval napríklad úlohy vychádzajúce z praktického života, grafy či tabuľky. Jeho súčasťou bol aj prehľad vzorcov a jednotiek. „Testovanie by malo vyzerať takto, chytáky patria na prijímačky na stredné školy,“ myslí si.

Krisztová vyzdvihuje predovšetkým poobedňajšie doučovania či diferencované vyučovanie, ktoré u nich na škole funguje už druhý rok. „Jednu hodinu matematiky spájame. V jednej triede sa učia najlepší žiaci z oboch deviatackých tried a v tej druhej zasa tí slabší. V každej skupine sa ide iným tempom,“ vysvetľuje.

Žiaci si tiež svoje vedomosti z matematiky overujú už v ôsmom ročníku na teste Komparo 8. Ide o prípravné testovanie, podobné Testovaniu 9, do ktorého sa môžu zapojiť ôsmaci aj deviataci. „U nás ho píšu akoby naostro, vyskúšajú si stresovú situáciu a zistia dostatočne skoro, kde majú nedostatky,“ dodáva Krisztová.

V slovenčine sa žiaci v porovnaní s vlaňajškom mierne zhoršili. Priemerná úspešnosť testu bola 61,2 percenta, čo je o 1,5 percenta slabší výsledok ako minule. V teste sa kládol dôraz na logické myslenie a čítanie s porozumením.

Najúspešnejšími riešiteľmi Testovania 9 sa tento rok stali žiaci z okresu Košice III, Košice I a Bratislava I. Naopak, na opačnom konci rebríčka sa z pohľadu matematiky ocitli deviataci z Gelnice, Rimavskej Soboty, Poltára, Rožňavy, Trebišova, Veľkého Krtíša, Revúcej či Medzilaboriec a zo slovenčiny musia výrazne pridať okrem spomínaných okresov aj v Dunajskej Strede.

Práve prehlbujúce sa regionálne rozdiely považuje Kanovská za alarmujúce. Rozdiel vo výsledku v matematike medzi okresom Košice III a Gelnicou je až 26,5 percenta, v slovenčine je manko viac ako 20-percentné. „Hovorí to o veľmi silnom vplyve sociálneho a ekonomického zázemia na úspešnosť našich žiakov. A vypovedá to aj o ich šanciach na úspešnú budúcnosť,“ konštatuje Kanovská.

Svoje vedomosti dokazovalo na Testovaní 9 dovedna 36 535 deviatakov z celého Slovenska. Žiaci z 1 437 základných škôl riešili úlohy z matematiky, zo slovenského jazyka a literatúry či z ďalších vyučovacích jazykov, ako bola maďarčina či ukrajinčina. Test z matematiky obsahoval 20 úloh, zo slovenčiny 25.

Na celonárodnom overovaní znalostí sa zúčastnilo aj 3 054 žiakov so zdravotným znevýhodnením, 483 detí zo sociálneho znevýhodneného prostredia a 95 cudzincov. Testy bolo možné absolvovať aj elektronickou formou, čo využilo viac ako 950 študentov z 58 základných škôl.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #deviataci #matematika #Testovanie 9