Ministerstvo financií chce zlikvidovať malé neziskové organizácie, tvrdí Beblavý

Ministerstvo financií chce podľa nezaradeného poslanca NR SR Miroslava Beblavého zlikvidovať malé neziskové organizácie. Ako povedal na tlačovej besede, ministerstvo chce prinútiť zákonom mimovládne organizácie, aby sa zapísali do registra partnerov verejného sektora. Zápis do registra cez advokáta alebo notára stojí 550 eur a viac.

07.06.2017 10:34 , aktualizované: 09.06.2017 10:40
Miroslav Beblavý Foto: ,
Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý
debata (9)

Ľudia môžu dve percentá z daní venovať občianskym združeniam. V roku 2016 bolo takých približne 13-tisíc. „Nemajú veľké rozpočty. Drvivá väčšina robí drobné občianske služby. Opravujú sa školy, škôlky, pripravuje ochotnícke divadlo, nakupujú sa postele do nemocníc, športové vybavenie. Ľudia dávajú peniaze z daní na to, kde štát zlyháva,“ upozornil Beblavý.

Podľa neho by zápisom do registra mimovládne organizácie prišli o sedem miliónov eur. „Je to úplne zbytočné. Je to likvidačné. Drvivá väčšina totiž dostáva menej ako tisíc eur. Ak štát chce, nech sa do registra zapíšu tie organizácie, ktoré získajú viac ako 100 000 eur. Takých bolo minulý rok šesť,“ konštatoval Beblavý.

Odborníčka z oblasti daní Jaroslava Lukačovičová upozornila, že už dnes existujú mechanizmy štátu na to, aby kontroloval poberateľov dvoch percent. Notárska komora eviduje všetkých prijímateľov dvoch percent. Použitie financií sa zverejňuje v Obchodnom vestníku. Ak dostane organizácia viac ako 35-tisíc eur, musí byť kontrolovaná audítorom.

Beblavý so skupinou nezaradených poslancov vyzýva vládu, aby upustila od svojho zámeru.

Ministerstvo financií: Opatrenie sa nedotkne malých neziskoviek a mimovládok

Ministerstvo financií vo svojom stanovisku uvádza, že povinnosť zápisu do registra sa nevzťahuje na prijímateľov 2% vo všeobecnosti. Pán poslanec Beblavý tejto problematike asi nerozumie. Z návrhu zákona o dani z príjmov, ktorý je aktuálne v predbežnom pripomienkovom konaní nevyplýva pre prijímateľov, ktorí poberajú 2% dane, povinnosť zapísať sa do registra partnerov verejného sektora. Táto povinnosť sa týka iba organizácií tretieho sektora, ktoré majú podnikateľský vzťah so štátom a z tohto vzťahu majú príjmy viac ako 100 tisíc eur. Znamená to teda, že toto opatrenie sa v žiadnom prípade nedotkne malých neziskových a mimovládnych organizácií.

K stanovisku rezortu financií sa pridáva aj tretí sektor. Podľa člena odbornej skupiny pre neziskový sektor, advokáta JUDr. Petra Haňdiaka zákon o registri partnerov verejného sektora sa v zákonom vymedzených prípadoch týka len tých neziskových organizácií, ktoré splnia zákonom stanovené podmienky a majú príjmy z verejných zdrojov vyššie ako 100-tisíc eur. V žiadnom prípade pod to nemôžu spadať MVO, ktoré nesplnia uvedené podmienky, spresňuje advokát.

MF SR kladie dlhodobo dôraz na dobré vzťahy a dialóg s tretím sektorom a preto nechápeme iniciatívu poslanca Beblavého smerujúcu k narušeniu týchto vzťahov podobnými vyjadreniami.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #neziskové organizácie