Rada RTVS odmeny manažérov neposúdi

Vysoké odmeny manažérov verejnoprávnej televízie a rozhlasu Rada RTVS neposúdi, nemá na to oprávnenie v zákone. Pred časom unikli na verejnosť platy topmanažérov RTVS, ktoré dosahovali výšku okolo osem tisíc eur. Poslanci mediálneho výboru parlamentu preto požiadali Radu RTVS, aby k tomu zaujala stanovisko.

08.06.2017 11:45 , aktualizované: 14:00
debata (3)

„Otázku výšky udeľovaných odmien členom manažmentu RTVS rada neposudzovala, nakoľko nemá kompetenciu do nej akokoľvek zasahovať vzhľadom na skutočnosť, že ide o výlučnú kompetenciu generálneho riaditeľa RTVS,“ uvádza sa to v uznesení, ktorým sa Rada RTVS aktuálne zaoberala. Rada má len právomoc rozhodnúť o udelení odmeny generálnemu riaditeľovi. Stanovisko na dnešnom rokovaní rady predniesol člen jej dozornej komisie, právnik David Soukeník.

Rada RTVS ako dozorný orgán RTVS, tvrdí, že „zo strany manažmentu RTVS bolo potvrdené, že výkonnostné odmeny vyplatené členom manažmentu nepresiahli limity finančných prostriedkov určených pre príslušne stredisko. Z toho dôvodu môžeme dospieť k záveru, že odmeny pre členov manažmentu boli udeľované v súlade s ustanovením mzdového poriadku RTVS ako aj v súlade s individuálnymi pracovnými zmluvami a zákonom o RTVS“.

Mika: Boli to účelovo vytvorené dokumenty

Zverejnené dokumenty o odmenách vedenia RTVS „boli vytvorené účelovo“, povedal na dnešnom rokovaní rady generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. „Takýto typ dokumentov, takéto výkazníctvo, aké bolo zverejnené, v RTVS nemáme a nepripravujeme. To znamená, že údaje označené ako ročné mzdy, nie sú pravdivé“. Pripomenul, že mzdy riaditeľov sekcií a ostatných zamestnancov sa vyplácajú na základe mzdového poriadku a nad rámec mzdového poriadku „nie sú vyplácané vedúcim zamestnancom, ani ostatným zamestnancom žiadne iné odmeny mimo systému dohodnutého v odmeňovaní, ktorý je previazaný na dosiahnuté výsledky RTVS." Podľa Miku nebola žiadna mimoriadna odmena bez väzby na výsledky. RTVS v stanovisku z 25. mája označil informácie o odmenách zverejnené niektorými médiami za mediálne útoky, ktorých snahou je diskreditovať generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku v jeho opätovnej kandidatúre na generálneho riaditeľa.

Rada si stojí za rozhodnutím o odmene pre Miku

Ako ďalej vyplýva z dnešného rokovania Rady RTVS k odmenám pre vedenie RTVS, rada si stojí za svojím rozhodnutím udeliť generálnemu riaditeľovi RTVS odmenu vo výške sto percent. Má totiž preukázané, že RTVS plní záväzné ukazovatele podľa rozpočtu a verejnoprávne médium má pod súčasným vedením priaznivé hospodárske výsledky. Ak by to tak nebolo, odmenu šéfovi rádiotelevízie neprizná.

Aký je plat šéfa RTVS

Generálnemu riaditeľovi patrí mesačná mzda rovnajúca sa štvornásobku priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR zverejnenej Štatistickým úradom SR za predchádzajúci kalendárny rok. Podľa údajov Štatistického úradu SR to v roku 2016 bolo 912 eur. Aktuálne je teda plat šéfa RTVS 3 648 eur.

Pri skončení výkonu funkcie generálneho riaditeľa patrí generálnemu riaditeľovi odstupné v sume trojnásobku jeho priemernej mesačnej mzdy.

Rada RTVS určuje zo zákona o RTVS odmenu generálnemu riaditeľovi, respektíve jeho zástupcom, ak vykonávajú funkciu generálneho riaditeľa. Dozorná komisia Rady RTVS upozorňuje, že podľa zákona o RTVS môže rada generálnemu riaditeľovi RTVS priznať odmeny, ktoré však za rok nesmú spolu presiahnuť výšku celoročného príjmu zo mzdy. Všetky príjmy vedenia RTVS podliehajú zdaneniu.

Parlamentný výbor sa k téme vyjadrí 13. júna

Mediálny výbor parlamentu sa 30. mája po skončení vypočutia kandidátov na šéfa RTVS medzi iným uzniesol, že si od Rady RTVS vyžiada do 12. júna stanovisko k medializovanej téme údajných vysokých príjmov manažmentu a zamestnancov RTVS. Zaoberať sa tým chce ešte pred voľbou, ktorá bude 15. júna.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #platy manažérov #Rada RTVS #manažment #voľba generálneho riaditeľa RTVS