VIDEO: Čo ostalo z auta po zrážke s vlakom na priecestí?

Auto verzus vlak. Tragédia v zlomku sekundy. Na to, aké mizivé šance má posádka vozidla oproti rútiacej sa niekoľkotonovej mase, upozorňujú železničiari aj polícia dlhodobo. V rámci preventívno-bezpečnostných aktivít zorganizovali simulovanú zrážku na železničnom priecestí v bratislavskej Rači. Táto akcia bola súčasťou Medzinárodného dňa bezpečnosti na železničných priecestiach, ktorého sa zúčastnilo viac ako 40 krajín z celého sveta.

08.06.2017 13:00
zrazka auta s vlakom Foto: ,
Simulovaná zrážka vlaku a osobného auta v bratislavskej Rači.
debata (8)

Súprava dvoch rušňov s hmotnosťou približne 174 ton v rýchlosti 40 kilometrov za hodinu vrazila do auta značky Fiat Brava SX, ktoré stálo na železničnom priecestí. Brzdná dráha je v takomto prípade niekoľko desiatok metrov. Auto počas simulovanej zrážky nemalo v sebe žiadne kvapaliny, aby nedošlo k explózii či požiaru.

„Každý rok upozorňujeme vodičov, chodcov, cyklistov na to, čo obnáša železničné priecestie. Tento náraz bol iba v rýchlosti 40 kilometrov za hodinu,“ povedal minister dopravy Árpád Érsek a vyzval, aby pri prejazde cez koľaje vodiči, cyklisti aj chodci nehazardovali so svojimi životmi a životmi iných.

Kam sa ponáhľajú?

Brzdná dráha vlaku môže byť až 1 000 metrov v závislosti od jeho hmotnosti a rýchlosti. Rok 2016 bol za uplynulých 16 rokov z pohľadu počtu nehôd na železničných priecestiach najpriaznivejší. Železnice zaznamenali najmenej nehôd aj usmrtených. Alarmujúce sú však čísla z tohto roka. Oproti vlaňajšku, keď sa na priecestiach stalo 38 nehôd, k 7. júnu 2017 ich železnice registrujú až 25.

Všetky tragické nehody na priecestiach za uplynulé roky sa stali vinou účastníkov cestnej premávky. Tí najčastejšie nerešpektujú svetelnú signalizáciu, rýchlosť pri prejazde, dvíhajú závory či obiehajú skupinu stojacich áut. Veľkým problémom je aj vandalizmus.

zväčšiť Simulovaná zrážka vlaku a osobného auta v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
zrazka auta s vlakom Simulovaná zrážka vlaku a osobného auta v bratislavskej Rači.

„Je mi ľúto, že aj keď zvyšujeme úroveň zabezpečenia priecestí a dávame do toho veľa peňazí, napriek tomu vodiči nerešpektujú červené svetlá ani závory. Často sa stáva, že závory odlomia, poškodia prestavníky, zabezpečovacie zariadenia a navyše riskujú svoj život,“ povedal námestník generálneho riaditeľa ŽSR pre prevádzku Miroslav Kocák.

Každé priecestie má svoje číslo

Na Slovensku je 2 104 železničných priecestí. Z toho aktívne zabezpečených je 1 069. A to buď závorami, svetelnou signalizáciou či ich kombináciou. Ostatné sú tzv. pasívne, označené výstražnými krížmi. „Pasívne neznamená, že nie sú zabezpečené, pretože sú označené dopravnými značkami v zmysle vyhlášky a vodiči by mali tieto značky a vyhlášku rešpektovať,“ dodal Kocák.

zväčšiť Simulovaná zrážka vlaku a osobného auta v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
zrazka auta s vlakom Simulovaná zrážka vlaku a osobného auta v bratislavskej Rači.

V prípade problémov na alebo v blízkosti priecestia je dôležité vedieť, kde sa nachádza. „Každé jedno železničné priecestie je označené jedinečným identifikačným číslom JIČ, ktoré je na strane od koľaje buď na výstražnom kríži alebo na výstražníkoch,“ uviedol Kocák. Záchranné zložky sa včas dozvedia, kam smerovať pomoc či zastaviť železničnú dopravu.

Stupeň zabezpečenia sa posudzuje podľa viacerých aspektov: frekvencia dopravy, či ide o hlavnú alebo vedľajšiu cestu a trať, rozhľad a nehodovosť na priecestí. Snahou železníc je počet priecestí znižovať a vytvárať mimoúrovňové križovania. Iba tie dovoľuje európska legislatíva v rámci modernizácie železničných tratí na rýchlosť 160km/h. V posledných rokoch sa pri rekonštrukciách tratí na priecestia budujú tzv. priecestníky alebo návestidlá. Tie rušňovodičovi signalizujú stav na priecestí a funkčnosť zabezpečovacieho zariadenia.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #železničné priecestie