Na úrade vlády vznikne profesionálna štátna služba

Na Úrade vlády SR vznikne cez operačný program Efektívna verejná správa (OP EVS) nové hodnotiace, testovacie a metodické centrum pre ľudské zdroje, ktoré zaručí vytvorenie profesionálnej štátnej služby.

08.06.2017 14:24
debata (11)

Jeho úlohou bude predovšetkým získavať a vyberať štátnych zamestnancov, ale aj zvyšovať ich kompetencie prostredníctvom špecifického vzdelávania. Na národný projekt Úradu vlády SR je z Európskej únie vyčlenený milión eur. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor ministerstva vnútra.

Hodnotiace centrum bude mať viacero úloh. Pôjde napríklad o podporu schopností efektívne viesť a motivovať svojich zamestnancov či pomoc a podporu pre novoprijatých štátnych zamestnancov. Cieľom centra je tiež zaviesť metódy na overovanie schopností a osobnostných vlastností, a to najmä pri výbere štátnych zamestnancov na najvyššie manažérske pozície v štátnej správe. „Dôležitou úlohou je tiež vytvorenie rovnakého súťažného prostredia a príležitosti na zamestnanie sa pre uchádzačov o štátnu službu,“ vysvetlila generálna riaditeľka sekcie európskych programov ministerstva vnútra Adela Danišková. Vytvorenie centra je systémovým opatrením. Bude vzdelávať už existujúcich štátnych zamestnancov, no takisto overovať schopnosti tých budúcich.

Projekt má priniesť zlepšenie plnenia úloh a kompetencií služobných úradov. „Nevyhnutnou súčasťou modernej verejnej správy sú kvalitní zamestnanci. Slovensko potrebuje profesionalizovať štátnu službu tak, aby jej zamestnanci mohli odborne vykonávať svoju prácu bez závislosti od politických cyklov, aby sa vo voľbách hlasovalo o politikoch a nie o úradníkoch, tí majú byť nezávislí,“ uviedol riaditeľ odboru operačného programu Efektívna verejná správa Samuel Arbe.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad vlády SR #EVS