Dve mláďatá sokola červenonohého sa vrátili na Slovensko

Dve samičky ohrozeného sokola červenonohého, ktoré sa vlani na Slovensku narodili, sa tento rok opäť vrátili do pôvodnej lokality. Ornitológovia hovoria o unikáte. Je to totiž vôbec prvý potvrdený prípad na Slovensku. Odborníci to zistili vďaka špeciálnym krúžkom, ktoré dravce dostali po narodení. Samičky dostali aj mená – Monika a Majka.

08.06.2017 15:30
Samec scervenonohy Foto:
Samec sokola červenonohého.
debata

Minulý rok bol podľa ornitológov pre sokola červenonohého úspešný. Na Slovensku ich hniezdil rekordný počet. Päť párov vychovalo až 19 mláďat. Štatistiky sú však neúprosné. Počas prvého roka života zahynie 70 až 80 percent vtákov. Dôvody sú rôzne – predátori, nedostatok potravy, vyčerpanie počas migrácie. Niektoré vtáky sa už nevrátia na územie, kde sa vyliahli a hniezdia v iných krajinách.

„V minulej sezóne bolo po prvý raz okrúžkovaných až 16 mláďat, z ktorých sa na jedinom slovenskom hniezdisku na západe krajiny objavili túto jar až dve samičky. Počas migrácie do Afriky a späť prekonali asi 20 000 km. Ojedinelý údaj zdokumentoval predseda našej organizácie, Jozef Chavko. Keď sme na jeho fotografii zbadali krúžok so známym označením, neverili sme vlastným očiam,“ uviedol Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

zväčšiť Mláďa sokola červenonohého. Volá sa Monika. Foto: Chavko Jozef, Ochrana dravcov na Slovensku
Monika PTW mlada Mláďa sokola červenonohého. Volá sa Monika.
zväčšiť Samica sokola červenonohého. Volá sa Monika. Foto: Chavko Jozef, Ochrana dravcov na Slovensku
Monika PTW dospela Samica sokola červenonohého. Volá sa Monika.

Sokol červenonohý hniezdi v kolóniách, ktoré tvoria hniezdiace páry a tzv. „helperi“, teda pomocníci. Sú to sokoly, ktoré pomáhajú počas hniezdenia a zvyšujú tak šance vyliahnutých mláďat na prežitie. Po náročnom návrate z Afriky vytvárajú páry. Následne nastane obdobie pokoja, keď samičky budú sedieť na vajíčkach a samce im budú nosiť potravu necelý mesiac. Po vyliahnutí prikrmujú malé sokolíky iba ich rodičia.

„Už v tom čase im helperi pomáhajú tak, že strážia okolie hniezda. Pri spozorovaní prípadného nepriateľa – napr. jastraba, sa kolónia zomkne a krikom a náletmi sa ho snaží odohnať. Neskôr už kŕmia mláďatá aj helperi, medzi ne sa pravdepodobne zaradia aj dve okrúžkované samičky. Takáto pomoc je typická nielen pre sokoly červenonohé, ale aj pre rybáriky či krakle,“ povedal Jozef Chavko.

zväčšiť Mláďa sokola červenonohého. Volá sa Majka. Foto: Chavko Jozef, Ochrana dravcov na Slovensku
Majka PLW mlada Mláďa sokola červenonohého. Volá sa Majka.
zväčšiť Samica sokola červenonohého. Volá sa Majka. Foto: Chavko Jozef, Ochrana dravcov na Slovensku
Majka PLW dospela Samica sokola červenonohého. Volá sa Majka.

Aj tento rok plánujú pokračovať v krúžkovaní. Podľa odborníkov ide o efektívnu metódu získavania výnimočných informácií o migračných trasách a pohyboch vtákov. Na základe získaných údajov následne vedia operencom aj efektívne pomôcť. „Veríme, že pre najkrajšieho fešáka medzi dravcami bude aj táto sezóna úspešná,“ dodal Chavko.

Projekty záchrany kriticky ohrozených druhov na Slovensku finančne podporuje Západoslovenská energetika. „Jedným z takýchto projektov je aj 3D od ZSE – Dávame Domov Dravcom, prostredníctvom ktorého sa zabezpečuje krúžkovanie a kontrola hniezd vzácnych dravcov, ale i adopcia mláďat v prípade ohrozenia,“ dodala hovorkyňa Západoslovenskej energetiky Michaela Dobošová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sokol červenonohý